keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Katsaus Q2/2012



Olen osittain siirtynyt jo kesälaitumille, missä oikeasti talousuutisten vähempi seuranta ja muutenkin vain irrottautuminen finanssiasioista tuntuu tehneen terää itselleni. Ajattelin kuitenkin tällä tavalla kvartaaleittain katsastaa salkkuni kokonaisuutena ja kirjoittaa sen vielä päiväkirjamaisesti ylös myöhempiä vertailuja varten. Ennen kuin pureudun salkkuuni syvemmälle, niin mainittakoon tähän tämä Eurooppalainen konteksti talousfarssista sekä tukipakettien, Eurobondien ja seuraavien kriisimaiden pallottelusta.


Salkun kehitys kvartaalilla

 

Välillä huhti-kesäkuu salkkuni osakkeiden arvo kehittyi -6,61% samaan aikaan, kun tämänhetkinen vertailuindeksini OMXH-arvoindeksi kulki 6048,32 pisteestä 5073,44 pisteeseen laskien siis -16,12%. Olen kohtuu tyytyväinen tähän, mutta itseäni edelleen häiritsee tuo, etten mielestäni ole löytänyt keskeneräiselle salkulleni kunnon vertailuindeksiä. Osakeostoja en tehnyt tälläkään kvartaalilla, vaan kasasin pikkuhiljaa käteistä salkkuun syksymmällä tapahtuvaa seuraavaa ostoa varten.




Aion alkaa pitää yllä myös Time Weighted Return -tyyppistä kirjanpitoa koko salkkuuni lisätyistä ja tulleista pääomista. Ehkä siis seuraavaan kvartaaliraporttiin olen saanut jo aikaiseksi väsätä tuottokaavion, jossa näkyy myös saadut osingot sekä lisätyt pääomat. Nyt siis en voi graafisesti teille julkaista miten koko salkun arvo on kehittynyt, sillä kaikki esille tuomani informaatio on siis arvonmuutoksia. Huomioikaa, että yllä oleva graafi on väliltä 3.4.-3.7.2012, joten viime päivien kurssinousut näkyvät kvartaalikehitystä väärentävästi.


Seuraava kvartaali


Uskokaa tai älkää, Orionin posari ei ollut itselleni suurikaan yllätys. Tuntuu, että olen päässyt seuraamaan aitiopaikalta markkinaosuuksien kehittymistä ja lääkkeiden käyttöä nyt kesän aikana. Suomi muodostaa 25 % markkinaosuuden Orionin myynnistä. Puolirauhoittavasta sedatiivista, Dexdorista, olen kuullut pelkkää hyvää! Olen varta vasten kysellyt sitä käyttäviltä (siis lääkettä antavilta lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta) ihmisiltä käyttökokemuksia, ja olen kuullut vain ylistysveisuja. :) Orion positioni tulee kasvamaan tulevaisuudessa, vaikka yhtiö on haasteellisessa tilanteessa tämän ja ensi vuoden aikana.

 Automodularin suhteen odottelen Michael Blairin myyntien loppumista kuin Kokko Mikko Joulua. Nykyisistä insidereistä Nutt, Gazo ja Doyle ovat ostelleet yhtiön osakkeita harvakseltaan. Nutt on ostanut eniten (noin 30 000 osaketta) kasvatten omaa osuuttaan noin 360 000 osakkeeseen. Tämä ei kovin paljoa silti helpota, sillä Blairilla on vielä 3,3 miljoonaa osaketta eli noin 16% koko olemassa olevasta osakekannasta itsellään. Fordin myyntiluvut silti Automodularin tehtaan suhteen ovat kohentuneet, joten odotan Q2:lta vahvaa kesäajan tulosta Automodularilta.


Fiskarsilta on tulossa syksyllä 75 sentin lisäosinko Wärtsilä-omistusjärjestelykikkailuista, joten kurssi noussee osingonmetsästäjien toimesta jonkin verran. Odotan mielenkiinnolla silti EMEA-komitean tuloksia ja myynnin kehittymistä tällä segmentillä.


BRIC-ETF on ollut kuitenkin mukava valinta salkkuuni. Kyseinen ETF on kohtuu ohuen päivävaihdon kohteena, joten seuraavan ETF:n tulen valitsemaan hieman likvidempien lappujen joukosta. Tämän instrumentin kohdalla on ollut oikeasti huolettomin olo, koska allokaatio on jo tapahtunut ja indeksi sisältää vahvoja firmoja.




Koko salkun arvonkehitykseltä odotan vähintään sivuttaisliikettä ja edelleen OMXH-indeksin biittaamista.
 

3 kommenttia:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22550837

    Techanivate A, Dusitkasem S, Anuwattanavit C.J. Dexmedetomidine compare with fentanyl for postoperative analgesia in outpatient gynecologic laparoscopy: a randomized controlled trial. Med Assoc Thai. 2012 Mar;95(3):383-90.


    Randomisoitu kontrolloitu tutkimus Deksmedetomidiinista, joka kertoo ilosanomaa taas! :)

    VastaaPoista
  2. Eikö sinua huoleta Orionin entakaponin patenttien raukeaminen? Voiko tulos pitää samassa kasvattamalla muuta myyntiä?

    VastaaPoista
  3. Entakaponi on siis COMT-entsyymin estäjä ja se tehostaa levodopan vaikutusta. Entakaponia myydään parkinsonlääkkeinä Comtess ja Comtan kauppanimillä sekä yhdistelmävalmisteena levodopan ja karbidopan kanssa kauppanimellä Stalevo.

    @ Juha: Kiitos kysymyksistä! Kysyt siis olenko huolestunut. Lyhyesti vastattuna: en suuremmin. Käsittelin jo Orionin tulevaisuudennäkymiä blogikirjoituksessani.

    http://laakarinresepti.blogspot.fi/2012/05/orion-oyj.html

    Nimenomaan entakaponin tuoma liikevaihto ja kassavirta tullee laskemaan, mutta esimerkiksi Japanin markkinoille se on vasta tulossa. Japanihan on maailman suurimpia kansantalouksia ja siellä entakaponilla ei ole vielä kilpailijaa vuosiin. Täytyy vielä ruotia tarkemmin heinäkuun lopulla ulostuleva osari Q2/12, että mistä liikevaihdon (arvioitiin olevan 2011 tasolla) ja -voiton (arvio oli 2010 tasolla) paraneminen aiemmin arvioituihin tuloksiin johtuu.

    Nyt näyttää siis siltä, että tulos voidaan pitää hyvinkin samassa kasvattamalla muuta myyntiä.
    Entakaponi keskushermostolääkkeenä ei muodosta kuin yhden osan Orionin itsensä määrittelemistä sille keskeisistä terapia-alueista, joita ovat: 1) keskushermostolääkkeet 2) syöpä- ja tehohoitolääkkeet ja 3) inhaloitavat eli hengitettävät keuhkolääkkeet.

    Q2 osavuosikatsausta odotellessa, niin pääsee tarkempaa analyysiä tekemään...

    VastaaPoista