perjantai 2. marraskuuta 2012

Pitkäaikainen osto salkun ytimeen





Nyt tein sen mitä olen kauan arponut! Ryhdyin rahastosäästäjäksi avaamalla position Seligson Global Top 25 Brands -indeksirahastoon, joka sijoittaa tavoitteensa mukaisesti maailman vahvimpia tavaramerkkejä omistavien suuryritysten osakkeisiin. Kyseessä on siis indeksirahasto eli passiivinen osakerahasto, jonka vertailuindeksejä ovat kulutustavarayritysten osakkeista koostuvat MSCI Consumer Discretionary (50 %) ja MSCI Consumer Staples (50 %).

 Merkittävänä erona ETF:llä näillä indeksirahastolla on se, että niillä ei käydä kauppaa pörssissä osakkeiden ja ETF:ien tapaan, vaan merkintä tehdään suoraan rahastoyhtiöön. Tästä johtuu, että sijoittaja "säästyy" osto- ja myyntilaidan spreadilta sekä arvopaperinvälittäjälle maksamasta kaupankäyntipalkkiosta, mikä voitaneen lukea indeksirahaston eduksi verrattaessa sitä ETF:ään. Toisaalta indeksirahastoja voi merkata esimerkiksi vain kerran päivässä, jolloin joku kiireinen voi kokea likviditeetin olevan ongelma.

Alkupotti on hyvin pieni, vaikka tiedän suurella alkupääomalla olevan tehokkaampi, vivuttava vaikutus korkoa korolle -efektissä. Toisekseen kuukausierä pysynee pienenä, ellen silloin tällöin tee ylimääräisiä tilisiirtoja, sillä en halua noviisina lähteä mihinkään ostoon ylipainotuksella. Olen todennäköisesti tyhmä sijoittaja, joten vauriot ja pääomamenetykset jäävät pieniksi suhteessa salkun lopulliseen arvoon, mikäli tappioita tulee. Rahaa siirtyy sivutililtäni indeksirahastoon kuukausittain automaattisesti. Kuukausittainen ytimeen siirretty raha kasvattaa pikkuhiljaa ytimen painoa salkussani, ja tavoitteenani onkin päästä nyt sijoittamisen alkuvuosina painotukseen 70/30 satelliittien hyväksi.


15.10.2012 rahaston allokaatio on seuraavanlainen:



Yritys  Maa  Toimiala  Osuus  %  
WALT DISNEY CO/THE Yhdysvallat Kulutustavarat 8,48
GOOGLE INC-CL A Yhdysvallat Teknologia 7,26
COCA-COLA CO/THE Yhdysvallat Kulutustavarat 7,01
PROCTER & GAMBLE CO/THE Yhdysvallat Kulutustavarat 6,40
MCDONALD'S CORP Yhdysvallat Kulutustavarat 5,75
L'OREAL Ranska Kulutustavarat 3,76
AMERICAN EXPRESS CO Yhdysvallat Rahoitus 3,72
NESTLE SA-REG Sveitsi Kulutustavarat 3,68
COLGATE-PALMOLIVE CO Yhdysvallat Kulutustavarat 3,67
YUM! BRANDS INC Yhdysvallat Kulutustavarat 3,63
BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG Saksa Kulutustavarat 3,53
HENNES & MAURITZ AB-B SHS Ruotsi Kulutustavarat 3,52
MICROSOFT CORP Yhdysvallat Teknologia 3,45
UNILEVER NV-CVA Alankomaat Kulutustavarat 3,36
PEPSICO INC Yhdysvallat Kulutustavarat 3,32
HJ HEINZ CO Yhdysvallat Kulutustavarat 3,26
KELLOGG CO Yhdysvallat Kulutustavarat 3,24
HONDA MOTOR CO LTD Japani Kulutustavarat 3,15
DANONE Ranska Kulutustavarat 3,07
NIKE INC -CL B Yhdysvallat Kulutustavarat 3,03
TIFFANY & CO Yhdysvallat Kulutustavarat 2,90
NINTENDO CO LTD Japani Teknologia 2,81
MONDELEZ INTERNATIONAL INC Yhdysvallat Kulutustavarat 2,21
SONY CORP Japani Kulutustavarat 2,02
NOKIA OYJ Suomi Teknologia 1,53
KRAFT FOODS GROUP INC Yhdysvallat Kulutustavarat 1,28
Käteinen 0,97
Yhteensä 100
   

Tunnusluvut ovat mielestäni varsin kohtalaiset TKA:n pysyessä 0,63 %:ssa. Kuukausisäästämiseen tämän instrumentin kohdalla minua rohkaisee se, että merkintä- eikä lunastuspalkkiota ei ole (jos sijoitusaika yli 180 päivää), joten raha siirtyy bruttomääräisenä myös rahastoon. Huomioikaa, että tämän indeksirahaston hallinnointi- ja säilytyskulut ovat pienemmät, kuin ytimessä jo olevan iSharesin IQQ9 BRIC-ETF:n, josta vielä maksoin kaiken kukkuraksi välityspalkkion Nordnetille. Valitsin tuotteekseni kasvuosuuksia, eli osingot sijoitetaan uudelleen rahastoon sijoituspolitiikan mukaisesti ja veron maksulta vältytään.




GLOBAL TOP 25 BRANDS, tunnusluvut
KULUT JA MUUT TUNNUSLUVUT1.10.2011 - 30.9.2012
Palkkiot yhteensä (TER)0,60 %
Tuottosidonnainen palkkio (vuoden alusta)-
Kaupankäyntikulut0,02 %
Kokonaiskulut (TKA)0,63 %
Salkun kiertonopeus7,28 %
Indeksipoikkeama (tracking error)5,21 %
Välityspalkkiot lähipiirille0,00 %
Rahaston koko 114 461 185 €
Lähipiirin omistus (30.9.2012)0,09 %


Olen luottavaisin mielin, sillä indeksipohjainen tuote ei voi jätättää minua markkinatuotosta kovinkaan kauaksi. Tuottovaatimukseksi ytimelle olen asettanut siis indeksimukaisen tuoton miinustettuna kuluilla. Tällä rahastolla myös vältyin siltä hermoja raastavalta tilinpäätösten pyörittelyiltä, mitä monet tähänkin rahastoon kuuluvat yhtiöt ovat minulle tuottaneet! Allokaatio salkussani laajenee ja aloin myös saada osuutta näissä lukuisissa laatufirmoissa. Tyytyväisyyttäni lisää se, että onnistuin taas noudattamaan sijoitussuunnitelmaani.


+sijoitussuunnitelma etenee
+allokaatio laajenee
+sain vihdoin osingot takaisin sijoittavaa tuotetta salkkuuni
+sain huippuyhtiöitä ja -brändejä salkkuuni
+vältyin kaupankäyntikuluilta
+olen kuukausisäästäjä tilinsiirtosopimuksella



Tuotto ja riskiRahastoVertailuindeksi
30.09.201250% MSCI Consumer Discretionary NDR 50% MSCI Consumer Staples NDR
TuottoVolatiliteettiTuottoVolatiliteetti
3 kk4,22 %9,24 %6,10 %12,23 %
Vuoden alusta7,45 %9,67 %16,23 %12,50 %
1 v18,37 %10,80 %27,82 %13,17 %
3 v56,89 %13,18 %68,53 %15,31 %
5 v32,92 %18,35 %34,59 %19,18 %
10v105,79 %16,58 %81,71 %16,47 %
Aloituspäivästä128,32 %18,31 %73,38 %16,96 %
Aloituspäivästä per vuosi5,95 %3,92 %


8 kommenttia:

  1. Olen myös valinnut Seligsonin Top Brands 25 rahaston osaksi salkkuani. Nykyisin paino on noin 9 - 10 prosenttia likvidistä sijoitusvarallisuudesta.

    Koska merkintä on ilmaista ja minimimerkintä on niinkin alhainen kuin yksi euro olen itse päätynyt viikottaiseksi rahastosijoittajaksi. Tuleepa ainakin ajallinen hajautus hoidettu kerralla.

    VastaaPoista
  2. Ahaa, uusia piensijoittajakavereita ilmaantuu! Mukava, ei meitä ole liikaa. Lisäksi voimme saada toisistamme synergiaetuja. Muista kirjoittaa reippaasti, kun aloitat. Sijoitushorisonttimme ainakin osuvat yksiin :)

    Totta tuo. Pitääpä itsekin miettiä, että jos pilkkoisi kuukausiostoa vaikkapa joka toinen viikko tapahtuvaan lisäostoon, kun kuluthan eivät nouse. Ajallinen hajautus tehostuisi.

    Huomionarvoista on, että salkunhoitaja Jani Holmberg (toinen salkunhoitaja on Inari Nilsson) on saanut tunnustusta tehdystä työstä:

    http://www.morningstarfunds.ie/ie/news/article.aspx?articleid=96823&categoryid=188

    VastaaPoista
  3. Seligsonilla on muitakin hyviä indeksirahastoja ja niitä suosottelisin niille, jotka eivät halua juurikaan nähdä vaivaa omien sijoitustensa eteen. Global brands on ainoa sijoitusrahasto johon voisin harkita sijoittavani. Muuten on tarkoitus kyllä jatkaa suorien osakesijoitusten tekemistä. Onnea ja menestystä myös uusille kasvoille.

    VastaaPoista
  4. Seligsonin osakerahastoista tämä olisi minunkin valintani. Myös Pharmaceuticals -rahasto sopisi pitkään salkkuun yhtä lailla.

    VastaaPoista
  5. Myötämielisyyttä tätä indeksirahastoa kohtaan näyttää löytyvän :)

    Tuota Pharmaceuticals-rahastoa katselin myös, mutta uskon kuitenkin löytävän itsestäni sen verran näkemystä ko. toimialalle, että osakepoiminnassa olisi enemmän järkeä.

    VastaaPoista
  6. Onnittelut vaan uudelle omistajalle. Itsellä on tätä rahastoa ollut joitakin vuosia ja ihan sattumalta laitoin merkintä toimeksiannon tänä aamuna ennen luettuani tätä viestiä.

    Itse en merkitse rahastoa kuukausittain vaan minulla on rahastot joita merkitsen teknisen analyysin arvojen täyttyessä. Systeemini on karkeasti kuvattu sijoitusfilosofiassani.

    VastaaPoista
  7. Lisätuottojen kannalta esim RSI:n seuranta voisi olla hyödyllistä. Oletko Warren seurannut onko teknisellä seurannalla ollut merkitystä muutaman omistusvuotesi aikana? Oman säästämiseksi taustalla on lähinnä tämän vaivattomuus. Salkkukäteinen osakkeita varten kertyy erikseen (ja hitaammin ainaki nyt)...

    VastaaPoista
  8. En voisi ikinä sijoittaa yhtiöihin kuten mc'donald's, nestle, exxon mobile jne.... vähän pitää löytyä moraalia, eikä vain ahneutta. Seligsonin "kestävän kehityksen rahastot" ovat nekin kyseenalaisia, esim. euroopan rahastossa eräs nestle-niminen firma. Eivät saa mun rahojani, hah.

    VastaaPoista