sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Osto salkkuni ytimeenKun jenkkiosakkeet tuntuvat karanneen arvostustasoiltaan tuottovaatimusteni ulottumattomiin ja eurosoppaa mielestäni vielä keitellään, niin tulikin mielestäni oiva hetki rakentaa salkkuni ydintä. Sijoitusstrategiaani kuuluu rakentaa ydin-satelliitti -mallin salkku, jossa ydin koostuu indeksipohjaisista tuotteista, kuten ETF:stä ja muista holdauspohjaisista instrumenteista.Ostin erän Osuuskaupan osuuksia, eli liityin useampaan osuuskauppaan asiakasomistajaksi. Nyt saan vuosittain noin 14 % koron ostamilleni osuuksille! Näinkin kova stabiili vuosituotto ytimen sijoitukselle tulee laittamaan satelliittini kovalle koetukselle. Minulla oli ennestään jo alueeni s-etukortti käytössä ja sen osuusmaksu siis maksettuna. Asiakkaana tilanteeni ei muutu miksikään, mutta sijoittajana se hieman muuttuu. Kerrataanpa asiaa, sillä kaikki eivät välttämättä muista tätä pientä sijoitusmuotoa. Asiakasomistajana olen ostanut siis osani tietyn alueen osuuskaupasta. Tämä on täysin analogista osakkeenomistamisen kanssa. Osuuskuntatoimintaa voi harjoittaa esimerkiksi taloudellisen edun tavoittelussa, ja se voi olla vaihtoehto osakeyhtiölle. Suomessa osuuskuntatoimijoita ovat lähinnä kauppa ja pankit (Wikipedian muistinvirkistys).Se mikä tästä asiakasomistajuudesta tekee houkuttelevaa, on tietysti hyvin stabiili toiminta ja siitä saatavat tuotot. Tuotot ovat osuuskauppatoiminnassa siis vuosikorkoa ostetulle omistajuusosuudelle. Kunkin osuuskaupan hallitus voi ehdottaa korkoa, jonka edustajisto sitten hyväksyy. Osuuskaupan koroista saatavat tulot ovat verottomia 1500 € saakka. Korkoon ovat oikeutetut kaikki vuoden viimeisenä päivänä kokonaan osuusmaksun maksaneet asiakkaat, tai minun tapauksessani sijoittajat. Ostot voi toteuttaa esimerkiksi Prisman infotiskiltä sujuvasti; kaupankäyntikuluja ei ole.Kuvan osuusmaksusarake kertoo summan, joka sijoittajan täytyy sijoittaa kyseisen osuuskaupan pääomaan. Absoluuttinen korko tuottoprosentteineen kertoo sitten omaa, mukavaa kieltään. Tiedot ovat viimevuotisia (!), joten ensi vuonna (maksetaan kerran vuodessa S-tilille tai bonuksina) maksettavat korot voivat olla hieman eri suuruisia. Ynnäysrivi kuitenkin kertoo, että sijoittaessasi kaikkiin osuuskauppoihin (eli 1470 €), saat 10,78 % korkotuoton. Sehän on mahtava luku näin turvallisesta ja lähes nollariskin sijoituksesta! Haittapuolena osuuskauppaan sijoittamisessa on se, että tuo 1470 € on todella maksimisumma jonka voit S-ryhmän osuuskauppoihin sijoittaa. Osuuskauppojen omistusosuudet ovat realisoitavissa rahaksi aivan normaalisti, kun päätät erota osuuskaupasta johon olet liittynyt.

Nyt kun olen ottanut jälleen yhden taaperoaskeleen eteenpäin sijoittajaurallani, niin on syytä olla itseeni tyytyväinen! :) Olen noudattanut sijoitussuunnitelmaani, rakentanut salkun ydintä, sijoittanut tämän säästämäni rahaerän tuottavasti (tuottovaatimus ytimelle on indeksin mukainen tuotto miinustettuna veroilla sekä kuluilla), sijoittanut saamani osingot takaisin ja ylipäätään säästänyt rahaa. Onnittelut itselleni!


ps. lisättäköön tähän vielä, että kun hyvän tuottolähteen tietää riittävän moni, niin tuotto oletettavasti laskee, kun riittävän moni on voittopottia jakamassa :)22 kommenttia:

 1. Tämä sijoitusmuoto on välähtänyt mielessä aina vuodenvaihteen tienoilla, mutta se on aina jäänyt tekemättä. Itse olen jo yhden osuuskaupan jäsen. Jos liityn kaikkiin onko siinä mitään rajoituksia tai asioita jotka tulisi ottaa huomioon? Jäsenlehdet voi varmaa perua, mutta ilmeisesti joutuu ottamaan kaikki 22 S-etukorttia ja tiliä =)

  VastaaPoista
 2. Eipä ole tullut mitää kummempaa vielä vastaan, rajoituksia tai vastaavia. S-uutiset ja sen bonuslehden voinee perua, mutta meille tulee sekin koska ostoista kertyy bonuksia jonkun verran ja niitä on mukava seurata.

  Yks S-etukortti riittää, ne osuuskuntaosuudet on liitetty siihen tiettyyn taustatiliin, jonka saa siis liittyessään edes yhteen osuuskaupppaan. Eli sinunkin kohdalla nämä uudet osuudet liitettäis sun vanhaan korttiin ja sitä kautta ei enempää tarvi niitä kortteja keräillä.

  VastaaPoista
 3. Pitääkö liittyminen suorittaa kiertämällä jokaisen alueen infossa henkilökohtaisesti? Yritin liittyä verkossa, niin sähköisen tunnistamisen jälkeen tuli virhe ilmoitus ,että olen jo asiakasomistaja ja jos haluan vaihtaa toiseen osuuskauppaan tulee ottaa yhteys asiakaspalveluun.

  VastaaPoista
 4. Ei, vaan yksi infopiste riittää. Luin itsekin juuri jostain (epic, muistaakseni kauppalehden keskustelupalstalta) säädösmuutoksesta, joka meni suurin piirtein tyyliin "jos olet jo osuuskunnan jäsen, tulee sinun ottaa yhteyttä asiakaspalveluun mahdollisten muutosten kohdalla omistajuudessasi".
  Mutta jos olet olisi vielä jäsen missään osuuskunnassa, niin netistä olisit voinut liittyä suoraan kaikkiin haluamiisi osuuskuntiin.

  VastaaPoista
 5. Erinomaisen mielenkiintoinen posti, kiitoksia paljon. Täytyy liittyä useampaan osuusliikkeeseen, olen tällä hetkellä vain yhden jäsen. Yksi kysymys: mistä löysit tiedon eri osuusliikkeiden maksamasta osuusmaksun korosta? En löytänyt helposti mitään listaa johon ne olisi koottu yhteen paikkaan. Minua kiinnostaisi katsoa onko eri osuusliikkeiden maksamissa koroissa isoja historiallisia vaihteluja - jos ei niin turha sijoitusmielessä liittyä listasi loppupään osuusliikkeisiin.

  VastaaPoista
 6. Kannattaa muistaa, että jokainen s- ja k-ryhmien jäsenkorttien omistaja kannattaa näiden ryhmien kaavoitusmafiaa ja suomalaista hyvä veli järjestelmää joka pitää ruoan hinnan varmasti korkealla tulevaisuudessakin. Tietysti mikäli hankkii yhden jäsenyyden niin voi samantien ottaa kaikki muutkin. Käytännössä tietääkseni rahoja ei kannata pitää kiinni koko vuotta vaan erota heti noiden korkojen saamisen jälkeen. Itse käyn saksalaisessa latokaupassa juuri sen takia ettei ilman rahoillaan äänestämistä voi vaikuttaa ruoan hintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo molempien ryhmien oligargia on syvältä, sijoituksellehan se on silti hyvä asia. En ole silti vielä niin reippaaksi toipunut, että siirtyisin ajatuksista tekoihin ja jaloilla äänestämiseen. Saan kuukausittain noin 3,5 % bonuksia eli alennusta kaikesta s-ryhmästä ostetusta, joka houkuttelee pysymään ketjun asiakkaana.

   Vaikka osin off topicia onkin, niin eikö hallitus juuri tuumannut ottaa asian suurennuslasin alle ja ryhtyä suitsimaan monopoleja? Keskolta tuli muistaakseni pahapaha-kommenttia, mutta s-ryhmältä jopa päinvastaista.

   http://yle.fi/uutiset/hallitus_yrittaa_valvoa_s-_ja_k-ketjuja_tarkemmin/6301669

   Poista
 7. Tieto on manuaalisesti itse koottua. En ole itsekään löytänyt sitä kootusti esim. S-ryhmän nettisivuilta. Voisihan se saada kun kysyis vaan maililla suoraan.  Historiallisesti ei käsittääkseni kovin suuria vaihteluita ole, mutta enpä mene vannomaan. Spesiaalicasena Oulun seudun Arina ei ole maksanut syystä tai toisesta korkoa osuudesta, vaikka on melko varakas ja suurehko osuuskunta. Unohtui myös mainita, että joistakin osuuskunnista saattaa saada vielä lahjakortin liittymislahjana, 20-40€ korteista olen lukenut.

  VastaaPoista
 8. Mahtava idea :D Miksi liityit myös "kökköihin" osuuskauppoihin jotka eivät ole koskaan maksaneet osuuspääomalle korkoa? (esim. PeeÄssä ei ainakaan miesmuistiin ole maksanut)

  VastaaPoista
 9. Enhän minä nyt kaikkiin liittynyt. :)

  VastaaPoista
 10. Listastasi poiketen Maakunta ja Lappajärvi eivät maksaneet vuodelta 2011 osuuspääoman korkoa. Vuodelta 2010 maksettiin, jonka perusteella minäkin nuo erehdyin hankkimaan. Toivotaan että ryhdistäytyisivät, ei näitä jaksa edestakaisin kuitenkaan veivailla.

  VastaaPoista
 11. (Tulihan se, kun vähän kikkaili :) )

  Kiitos huomautuksesta, totta turiset. Omakin lista on muuten vanhaa 2010 tietoa, että ottakaa huomioon. Samaa rahojen hautomista olen ihmetellyt, sillä tiedän Arinalla olevan hyvin paljon rahaa haudottavana.

  VastaaPoista
 12. Estääkö mikään littymistä, korkojen ottamista ja sen jälkeen heti eroamista? Tuleeko mitään ekstrakustannuksia? Silloinhan nuo rahat voisi laittaa tuottamaan muualle korkojen saamisen jälkeen.

  VastaaPoista
 13. En tiedä. Enkä tunne ketään, joka vetää rahojaan pois näin hyvästä sijoituksesta ;) Ans kattoo, että häviääkö tämäkin sijoitusmuoto olemasta pian, kun yhä useampi tästä tietää.

  VastaaPoista
 14. Sijoitetun pääoman nostaminen ei sitten olekaan ihan yksinkertainen juttu. Tai periaatteessa on, sen kun irtisanoudut, mutta sijoitetun pääoman saat takaisin vasta 1-2 vuoden kuluttua irtisanoutumisesta. ks. osuuskuntalaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, kiitos vinkkauksesta. Ei sinänsä haittaa minua, koska tuonne sidottu raha saa siellä ollakin aivan rauhassa. Onpahan ainakin yksi stabiili kohde, mikä ei tuhoa pääomaa. :)

   Poista
 15. Tuo edellinen kommentti pääoman nostamisesta 1-2 vuoden kuluttua on bullshittiä. Voin kertoa, koska työskentelen S-Pankissa. Jos päätät luopua mistä tahansa osuuskaupan jäsenyydestä saat rahan heti paikan päällä käteen. Että niin :) Itsekin olen hommannut kaikki jäsenyydet, jotka jotain maksavat...

  VastaaPoista
 16. Kiitos tiedosta. Eli käytännössä raha on likvidiä. Löysin tällaista tekstiä, mikä oikeuttaisi osuuskauppoja palauttamaan osuusmaksun hitaamminkin kuin kuvaamasi todellisuus. Liite alla:

  "Osuuskuntalain 30 §:n 1 momentin perusteella eronnut jäsen saa takaisin suorittamansa osuusmaksun vuoden kuluttua eroamista lähinnä seuraavasta tilinpäätöspäivästä, jos osuuskunnan varat mainitun päivän tilinpäätöksen mukaan laskien siihen riittävät vararahastoon ja arvonkorotusrahastoon kajoamatta ja osuuskuntaan silloin kuuluvien jäsenten yhtäläistä oikeutta loukkaamatta. Jos tämän vuoden (ns. odotusvuoden) kuluessa osuuskunta asetetaan selvitystilaan tai konkurssiin, eronneen jäsenen on tyydyttävä samanlaiseen osuuteen kuin mitä muille jäsenille mahdollisesti tulee selvitys- tai konkurssipesästä (2 mom.).

  Koska osuuskunnasta eronneella jäsenellä on lähtökohtaisesti oikeus saada suorittamansa osuusmaksu takaisin odotusvuoden jälkeen, tulee hänen osuusmaksunsa merkitä erilliseksi sidotun oman pääoman eräksi eroamista lähinnä seuraavaan tilinpäätökseen sen suuruisena kuin osuuskuntalain 30 §:ssä säädetään. Jos mainitun lainkohdan mukaiset edellytykset takaisinmaksulle täyttyvät odotusvuoden kuluttua, takaisinmaksettava määrä tulee merkitä lyhytaikaiseksi velaksi odotusvuodelta tehtävässä tilinpäätöksessä. Mainitussa lainkohdassa erotettu jäsen rinnastetaan eronneeseen, joten edellä sanottua on sovellettava myös erotetun jäsenen osuusmaksuun."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatisi aikamoista paskamyrskyä S-Ryhmälle, ettei pystyisi maksamaan suoraan käteen asiakkaalle, joka päättäisi luopua osuuksistaan.

   Poista
 17. vrt. Osuuspankin osuuden irtisanomisen jälkeen saa odotella tasan 1v ennenkuin se satanen tärähtää tilille ... vaikka se on ihan imaa rahaa eikä koskaan ole ollutkaan Osuuspankin rahaa

  VastaaPoista
 18. Niin tietääkö sen nyt milloin, että maksaako joku puulaaki korkoa seuraavana vuonna. Eli kannattaako liittyä sellaiseen osuuskuntaan joka ei ole maksanut ennen korkoa. Eli voiko se muuttaa tapojaan ja yhtäkkisesti maksaakin korkoa x määrän?

  VastaaPoista
 19. Laskeskelin omia osuuspääoman korkoja. Kaupat makso seuraavasti:

  Eepee ja kpo 20e, PKO 12e, Turku, Suursavo, Varuboden osla ja hämeenmaa 10e, Etelä-Karjala 8,5e, Pirkanmaa 8e, Kymen seutu 5e ja Hok elanto 3,5e.

  1020e sijotetulle pääomalle näin 11,47% vuosituotto. Lisäksi myin yhden etusetelin 26 eurolla, jolloin vuosituotto nousee jo huimaan 14,02%:iin :).

  Jos vaikka varais matkan Ibizalle ja eläis herroiksi.

  VastaaPoista