torstai 1. elokuuta 2013

Lääkärin työ -raakaa työtä

Oletteko koskaan miettineet mitä lääkäri oikeastaan tekee työpäivänsä aikana? Kyllä, tietysti tutkii ja hoitaa potilaita. Mutta lääkärin kuin lääkärin työnkuvaan sisältyy eräs merkillinen komponentti, johon varsinainen lisensiaatin koulutus yliopistossa ei valmista oikeastaan ollenkaan. Se on paperityö, jota olen yllätyksekseni joutunut tekemään runsain mitoin kesän aikana. Päätin poiketa jälleen blogin teemasta ja avautua hieman lisää sijoittamisen ulkopuolisista asioista. Näkemykseni kirjoitan perusterveydenhuollon lääkärin näkökulmasta.


Sosiaali- ja terveysministeriö vuosien saatossa kartoittanut nuorten lääkärien tyytyväisyyttä ja työelämään liittyviä kysymyksiä pian valmistumisen jälkeen.  LÄÄKÄRI 2008 - Kyselytutkimus vuosina 1997–2006 valmistuneille lääkäreille on niistä viimeisin. Eräänä tutkimustuloksena korostui muun muassa se, että erityisesti terveyskeskuslääkärit kokivat runsaan paperityön ja työn pakkotahtisuuden työssään haitalliseksi tekijäksi (Heikkilä ym. 2009)

Perusterveydenhuollon piirissä paperityötä on valtavasti. Tämän kaltainen 
pinkka potilaspapereita tekemättömänä tuli tutuksi. Kiireen keskellä 
oppii elämään, mutta epävarmuuden sietäminen on haastavinta. Kuva ei ole
lavastettu.


Suurin osa lääkäreistä tekee työpäivänsä hyvin paljon paperitöitä, pahimmillaan noin 60-70% päivästä. Siis istuu koneen takana riittävän epäergonomisessa asennossa näpytellen  Tästä paperikasasta ei-lääketieteellistä duunia on konservatiivisen arvioni mukaan noin  5-10%. Veronmaksajien rahaa kuluu moniin vielä järjettömämpiinkin paikkoihin, mutta minulla olisi asiaan yksinkertainen säästöehdotus (ei ole oma idea). Tilastointia, jatkohoitopaikan miettimistä yms. työtä voisivat tehdä koulutetut sihteerit ja vielä tehokkaammin kuin montaa rautaa tulessa pitävä lääkäri. Tässä on julkisessa terveydenhuollossa tehostamisen varaa. Privaattipuoli on paljon edellä tässä töiden organisoinnissa, ja siellä lääkäri saa keskittyä ammattinsa mukaiseen työhön. 

Liian tuttu näky; tiimalasin tuijotus. Toimiva potilastietojärjestelmä, jota päivän aikana käytetään runsaasti, olisi kaikkien etu. Aivan kaikkien.


Toinen, vielä suurempi harmaita hiuksia aiheuttava asia työssä on toimimattomat ja yhteensopimattomat potilastietojärjestelmät. Ymmärrykseni IT-puolen asioita on melko pinnallinen, mutta olen saanut käsityksen, että laajan potilastietojärjestelmän tekeminen on todella iso urakka. Asian eteen vaadittaisiin insinöörien hikeä ja katkenneita koodinpätkiä kuulemma valtava kasa. Näistä vertauskuvista huolimatta nakertaa todella rankasti kun kiireessä tehtävä aamukierto vaatisi vähintään yhtä nopean koneen ja tietojärjestelmän. Yksikin bugi saatika järjestelmän kaatuminen tietää pidempää työpäivää. 


Alla on mielenkiintoinen taulukko; kysymykseen on saanut vastata valitsemalla monta eri kohtaa. Alkuun voisi terottaa palkan merkitystä. Lääkäreiden ostovoima Suomessa on suurehko, mutta tuntuu, että suomalainen mieltää hyvän palkan ja euronkuvat lääkäriyden synonyymiksi joskus. Lääkäreitä moititaan ahneudesta. Palkka on ollut merkityksellinen tekijä noin joka neljännen nuoren lääkärin työvalinnoissa, eikä asiassa ole tapahtunut muutosta parissakymmenessä vuodessa. Sen sijaan oikeasti merkityksellisiä asioita ovat tutkimuksen mukaan olleet työn ammatillinen kiinnostavuus, sijaintipaikkakunta, erikoistumismahdollisuus (=yliopistosairaala lähellä) sekä henkilökohtaiset seikat. Eivätkö nämä ole aika pitkälle samoja tekijöitä minkä perusteella (mikäli on mahdollisuus valita) sinäkin työpaikkasi valitset? 


Itse koen oman ammatin valintani oikeaksi. Olin valmistumassa ihan toiseen tutkintoon, kunnes pääsin lääketieteelliseen tiedekuntaan. Ei ole kaduttanut. Työssä on joitakin raskaita puolia, osa hyvin epämiellyttäviäkin, mutta tunnen olevani itselleni mielekkäällä alalla. Saan käyttää persoonani hyviä puolia ihmisten kanssa työskennellessä. Lisäksi tunnen, että työ on älyllisesti niin stimuloivaa, että addikti asioiden selvittämiseen ruokkii vain pyrkimystä kehittyä.


Tästä tähän. Ei mulla muuta. 

7 kommenttia:

 1. Kai sulla on jo sellainen (T-)paita, jossa lukee "Trust me, I'm a doctor!"?

  -J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annan hoitajien vakuutella: "Ole kiltti hoitajillesi. Me valitsemme katetrisi koon."

   Poista
 2. Nää on ihan mielenkiintoisia posteja eikä toi paperitöiden määrä julkisella puolella varmastikaan yllätä. Se saattaa tosin olla suurin syy siihen miksi yksityiset palveluntarjoajat voittavat julkisen puolen kilpailuttamisista. Käytännössä uskallan väittää, että suurin osa julkisen puolen turhasta tuottamattomuudesta palaa nimenomaan turhiin paperitöihin. Käytännössä voidaan siis olettaa Suomen valtion ja kuntien velkaantumisen johtuvan tuottavuuden puutteesta.

  Summa summarum, olis kirveellä töitä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkisen puolen ei ole tarvinnut olla kovin tehokas, ainoa aikarajana on ollut lain määrittelemä hoitotakuu hoitoonpääsystä 6kk sisällä ensi kontaktista.

   Tuottavuudessa olis parannettavaa organisaatiotasolla saakka, mutta toki myös yksilötasolla.

   Poista
 3. Olen kemian opiskelija, mutta jotenkin tuli sellanen ajatus, että oma unelmaammattini olisi lääkäri.Koulutuksestani saattaa olla hyötyä pääsykokeessa.Jos saisin vapaasti unelmoida ammatista, niin se olisi lääkäri.Toki tiedän, että ahkeruutta tarvitaan.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni esim. ihmisellä on hyvä mielenterveys kun hän pystyy rakastamaan, tekemään työtä ja kestämään pettymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaisen sinua isotoopi hakeutumaan pääsykokeeseen ja elämään todeksi unelma-ammattiasi! :) Kemian opiskelijoita on runsaasti lääkiksessä ja sen opiskelusta on huomattavaa hyötyä pääsykokeessa ja lääkiksen alkuaikoina. Pääsykoe ja lääkisopiskelu vaatii istumalihaksia, mutta emme taida olla kuitenkaan sen kummempia ihmisiä kuin muutkaan. Ahkeruus on silti hyve, ja sellaiset monesti palkitaan. Nykyisellään pääsykoe koostuu lukion kemia, fysiikan ja biologian oppimääristä koko laajuuksillaan, joten luonnontieteellisesti orientoituneena tyyppinä klaaraisit pääsykokeen varmasti, kunhan vain päättäisit alalle tulla!

   Poista