Strategia

Sijoitusstrategiani

Ajatuksenani on rakentaa salkku ydin-satelliitti -mallin mukaisesti; kovassa ytimessä ovat ETF:t ja satelliittina ympärillä hääräävät lähinnä osakkeet. Olen valmis ottamaan melko paljon riskiä, joten kehittyvien markkinoiden ETF:t ja small cap -luokan osakkeet voivat tulla kyseeseen aivan hyvin.

Allokaationi voisi jakautua kuvan kaltaisesti, joskaan
ei noin laajalle ja moneen instrumenttiin.
Salkun instrumenttiallokaatiota en ole vielä päättänyt, mutta
Ytimen ja satelliittien välillä allokaatio tullee etenemään seuraavasti:

  • 0-5 vuotta: satelliitit 70 % - ydin 30 %
  • 6-10 vuotta: satelliitit 60 % - ydin 40 %
  • 11-15 vuotta: satelliitit 40 % -ydin 60 %
  • 16-20 vuotta: satelliitit 20% - ydin 80 %

Pyrin pitämään kuitenkin käteispainon noin 5 %:ssa, jotta mahdolliset anomaliat tai muuten vain halvat hinnottelut eivät menisi aivan sivu suun. Käteispositio sisältyy aktiivisemmin seurattaviin satelliitteihin. Maantieteellinen allokaatio kuitenkin voisi olla kehittyvien markkinoiden ylipainotusta, tai ainakin Euroopan ulkopuolelle.

Olen jonkin verran tehnyt kotiläksyjä, jotta ymmärtäisin edes vähän mistä finanssimaailmassa on kyse. Oma näkemykseni on, että itselleni sopivin tapa sijoittaa ja saada oma taloudellinen riippumattomuuteni löytyy jostain hyvän osinkotuoton, arvo-osakkeiden, holdausstrategian, kriiseissä ostamisen ja ETF:ien lähimaastosta. Tavoitteenani on olla taloudellisesti riippumaton ennen kuin täytän viisikymmentä vuotta, jolloin voin siirtyä täydelliseksi oloneuvokseksi, jos se silloin tuntuu mukavalta. Siihen on pitkähkö aika. En usko epäonnistuvani. Sen jälkeen pidän mahdollisesti harvakseltaan praktiikkaa tai leikkaan muutamana keskitettynä päivänä. Tai olen osastonlääkärinä mikrobiologialla tai vanhana tk-konkarina jossain kunnassa. Enhän minä sitä vielä tiedä.


Sijoitussäästämiseni tarkoitus (3 skenaariota):

  1. olla taloudellisesti riippumaton 50-vuoden ikään mennessä siten, että satelliittini olisivat tuottaneet tuottovaatimukseni mukaisesti 11 % p.a.
  2. säästää sen verran suuri pääoma, että minulle jäisi aikaa tärkeisiin asioihin. Tuotto olisi ollut annualisoituna noin 8 % luokkaa, minkä lasken tulevaksi indeksinmukaisesta tuotosta vähennettynä veroilla ja kaupankäyntikuluilla.
  3. säästää rahaa ja pitää sen arvo inflaation syövän hampaan ylälpuolella, ettei aika vain heikentäisi säästöjeni arvoa. Tavoitteena on siis voittaa patjan sisään säästetyt rahat vaatimalla 3,5% vuosituottoa, minkä saisi esimerkiksi pankkini riskittömästä talletustilistä.

http://www.bobhelsinki.fi/resource
/thumb-f2b.php?url=http://
www.bobhelsinki.fi/resource/files
/blogikuvat/somtunnus-1.jpg&width
=520&crop=0




Pyrin hyödyntämään markkina-anomalioita miettiessäni ostohetkiä; tammikuu-ilmiö sekä vahva loka-maaliskuu -ajanjakso tulevat määrittelemään jonkin verran ostojani. Olen yrittänyt myös ymmärtää jonkin verran teknistä analyysiä, ja niinpä liukuvat keskiarvot ja RSI-oskillaattori voisivat olla apunani. Minäkin siis yritän ostaa halvalla ja myydä sitten joskus kalliimmalla. Itse kaupankäyntikuluhin voisin ajatella esim. 1% kattoa, jolloin ostoeräni Nordnet-välittäjältäni osuu noin 1000 € paikkeille, koska kuulun ainakin vielä nykyisellä ostoaktiivisuudella siihen kalleimpaan toimenpidepalkkioluokkaan.



RSI-indikaattori ostoajankohdan avuksi,
joskin holdarille ei niin tärkeä kuin day-traderille

Strategiani voi vielä muuttua ajan saatossa, kun tietoa ehtii karttua. Haluan ymmärtää esimerkiksi ihan perinteistä yritysten kirjanpitoa paremmin ymmärtääkseni vaikkapa osavuosikatsauksia syvällisemmin. Lisäksi makrotalous kansantalouksien tasolla suurine trendeineen ja finanssimaailman sääntöineen kiinnostaa minua.