torstai 7. maaliskuuta 2013

Osakekorin kasaus strategiamuutokseen alkaa



everystockphoto.com - cc @ brokenarts
Olen kypsytellyt ajatusta muuttaa ydin-satelliitti -mallin strategiaani toiseen suuntaan. Muutos ei tule todennäköisesti vielä kouluaikanani, sillä olen linjannut tulevan strategian osakekorin kooksi kaksikymmentä osaketta kerrallaan vuoden pitoajalla. Korin tarkistus tulisi kerran vuoteen, jolloin kriteerit käydään läpi ja ne jotka eivät läpäise seulaa, karisevat joukosta. Hyvänä puolena pidän tässä muutoksessani


  • ennen kaikkea sitä asiaa, että minulla on vielä hieman aikaa oppia lisää
  • backtestata strategiaani tai useampaa (olen tehnyt tätä ilmaisohjelmilla)
  • tehdä varma sekä looginen toimintasuunnitelma
  • avata uusi salkku uuden osakevälittäjän kautta
  • ja kartuttaa varallisuutta riittävästi aloitusta varten

Ajattelin aloittaa siinä mielessä matalalla profiililla, etten avaa ihan kaikkea, varsinkaan kun koko strategia ei siirry käytäntöön vielä. Yleisellä tasolla olen päättänyt, että strategia on joko kaksi- tai kolmifaktorimallien mukainen, sillä ne ovat todistetusti tuoneet ylituottoa markkinaan verrattuna. Esimerkiksi Allen ym. (2009) toivat esille, että on olemassa joskus laajoja sekä merkittäviä eroja tuotossa isoillakin (tutkijat käyttivät DJIA-indeksistä kolmeakymmentä suurta yritystä) yrityksillä, kun niitä luokitellaan kvantiilien välillä. Tämän ei pitäisi olla mahdollista. 


Tuleva strategia ei ole varmasti itsessään mitenkään mullistava; tieto arvosijoittamisen ja parin muun anomalian ylituotoista on kaikkien tiedossa. Juuri kenelläkään ei ole kuitenkaan sitkeyttä yrittää hyödyntää anomalioita läpi vuosien, koska joukkoon saattaa sattua matalatuottoisia vuosiakin. Pidän jonkinmoisena ohjenuorana sanontaa keep it simple, sillä omistajaystävälliset, taloudellisesti vahvat käänneyritykset (joita esim. Piotroskin pisteytys etsii) ovat hyviä edelleenkin. Tämän tietävät kaikki, mutta harva siirtyy ajatuksista käytännön sijoitustekoihin.


Blogiani enemmän lukeneet voivat arvaillakin, että Piotroskin F-Score pisteytys saattanee olla eräs osa omaa faktorimalliani. Tulen käyttämään osakekorin laadinnassa maksullista verkosta löytyvää skreenauspalvelua, jonka työkalujen sekä taustalla olevan tietokannan uskon olevan laadukasta tasoa. Työkalun on oltava kunnollinen ja laadukas, sanoin pappa-vainaa. Koska tällaisen työkalun käyttäminen maksaa, olen päättänyt olla sen myötä jakamatta tarkkaa tietoa siitä millä perustein valitsen osakkeita salkkuuni ja mitä osakkeita sinne ylipäätään valikoituu. Tosin tähän viimeksimainittuun teen sellaisen poikkeuksen, että muutamia salkkuosakkeita voi päätyä blogiini julkaistavaksi, sillä haluan pitää yllä ja kehittää omaa yritysanalyysin tekemistäni. Olen edelleen luottavaisena siinä uskossa, että tämän kaltaiset sijoittamiseen menevät maksut voi täyttää veroehdotukseen "sijoitustoimintaan liittyvinä kuluina" ja yrittää saada niitä hyväksiluettua omassa verotuksessa. Olenhan oikeassa? Veroehdotusta en ole koskaan rukannut ja verosuunnittelua minun ei ole ollut tarpeen oikein vielä harrastaa, ennen tätä.


Tämän kaiken salakähmäisyyden lukeminen voi tuntua höpsöltä. Kirjoitin ajatukseni tänne kuitenkin päiväkirjamaisesti muistuttamaan itseäni tästä mielenmuutoksesta. Haluan korostaa, että jatkan sijoitus- ja säästämistoimintaani edelleen samalla tavalla, kunnes valmistun opinahjostani. Eli kunnes saan pääomia riittävästi tulevan strategiani toteuttamiseen ja riittävän laajaan hajauttamiseen.


15 kommenttia:

  1. Sijoitustoiminnan kulut ovat luonnollisesti verotuksessa vähennyskelpoinen erä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäluuloni onkin kohdistunut siihen, että hyvitetäänkö kyseisiä eriä oikeasti ja käytännössä vaikkapa veronpalautuksina tai veroprosentin keventämisellä. Vaikka tämän vähennyskelpoisen erän olisikin ilmoittanut kaikkien pykälien mukaan oikein.

      Poista
    2. Vähennys kohdistuu luonnollisesti tässä pääomatuloihin. Jos ei ole pääomatuloja niin ei ole vähennettävääkään. Veronpalautuksia tulee luonnollisesti jos olet maksanut ennakkoon enemmän veroja kuin olisi tarvinnut. Pääomatulot verotetaan 30/32% mukaan - tuntuu että sinulla menee nyt ansiotuloverotus ja pääomatuloverotus sekaisin?

      Poista
    3. Kyll, tämä sekaannus juuri on käynyt. Näin hataralla pohjalla verosuunnitteluni on ollut.

      Poista
    4. Sen verran lisättävä tuohon Kohti taloudellisen riippumattomuuden kommenttiin, että pääomatulojen hankintaan liittyvät vähennykset kannattaa kuitenkin korjata / lisätä esitäytettyyn veroilmoitukseen, vaikka pääomatuloja ei verovuodelta syntyisi. Tällöin verovuodelta syntynyt pääomatulolajin alijäämä voidaan hyödyntää ansiotuloista maksetuista veroista ja tarvittaessa vahvistaa pääomatulolajin tappio, joka vähennetään seuraavat 10 vuotta sitä mukaan, kun pääomatuloja syntyy.

      Poista
    5. Tärkeä täydennys, jota vero-ohjeissa ei selvästi kerrota.

      Poista
    6. Kiitos opastuksesta! En ollut ikinä myynyt mitään ennen tätä vuotta, mutta nyt täytyy alkaa lisätä vähennyskelpoisia eriä tähän esitäytettyyn veroehdotukseen.

      Pörssisäätiöllä on muistaakseni sijoittajan vero-opas, joka minun on nyt kyllä luettava.

      Koskeeko mahdollisesti saatavat verohelpotukset myös osinkoverotusta?

      Poista
    7. Pörssisäätiön vero-opaasta on hyvä aloittaa, verottajan sivut ovat minusta myös hyvinkin käyttökelpoiset vero-ohjeineen. Kirjallisuudesta löytyy mm. juuri ilmestynyt Sijoittajan verotus (ISBN: 978-952-5684-36-0) en ole lukenut, joku sitä kehui. Räbinän yksityishenkilöiden luovutusvoittojen verotus ja Jaakko Ossan kirjat ovat taas itselleni tutumpia.

      En ole varma mitä tarkoitat verohelpotuksilla osinkoverotuksessa? Mikäli tarkoitat alijäämähyvitystä niin se hyvitetään vain ansiotuloista maksetusta verosta. Osingot ovat pääomatuloa, joten osingoista maksetuista veroista et saa hyvitystä tilanteessa, jossa pääomatulojen hankintaan liittyvät kulut (+osa oman asunnon lainan korot) ylittävät pääomatulot. Näin näkisin asian menevän.

      Tietyissä tilanteissa listaamattomista osingoista osa on ansiotulo-osinkoa, mutta mielestäni turha sekoittaa asiaa enempää, eikä varmaankaan ole vielä ajankohtainen. Ehkä sitten, kun sulla on yksityinen lääkäriasema ja nostelet osinkoja ;)

      Poista
  2. Sjoittamiseen liittyvien työkalujen ja jopa tietokoneen kustannuksia, samoin kuin työhuonevähennyksiä voi yrittää vähentää verotuksessa. En ole varma, kuinka helposti tuo tapahtuu yksityishenkilönä. Kun aikanaan toimin itse yrittäjänä toiminimellä, kuittia vastaan sai kaiken tilpehöörin läpi verottajalle.

    Eräs varteenotettava mahdollisuus onkin perustaa toiminimi, varsinkin jos sijoitustoiminta alkaa muuttua ammattimaiseksi, kuten kohdallasi näyttää hyvää vauhtia olevan tapahtumassa.

    Koska ammattisi on mikä on, saattaisi olla järkevää tutustua mahdollisuuteen hankkiutua kumppanuusyritykseksi esimerkiksi Attendon tai Mediverkko Partnersin kautta. Hoitavat kohtuukorvauksella byrokratian.

    Kiinostavaa kehitystä tapahtuú sijoittajan urallasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kinski! Enpä ollut tullut miettineeksikään asiaa tuolta kannalta. Viimeksi viime viikolla näin Coronaria Hoitoketjun edustajia, mutta enpä älynnyt ottaa puheeksi tuollaista asiaa. Kun privaatissa olet toiminut, niin tiedätkö onko yleisempää olla töissä toiminimellä, osakeyhtiöyrittäjänä vaiko vain liittyä vuokrafirman palkkalistalle?

      Luulen, että sijoitustoiminta olis järkevämpää osakeyhtiön kautta, sillä toiminimeähän verotetaan ansiotuloveroprosentin mukaan? Mikä siis kipuaa nopeasti aivan liian korkealle...

      Poista
    2. Itse olen aina toiminut omalla toiminimellä. Yksinkertainen kirjanpito hoituu ominkin voimin, joskin tilitoimistoa kannattaa käyttää, jos kovin kiemuraisia bisneksiä harrastaa.

      Tuo kumppanuusyritys on tuttu joidenkin kavereiden kautta. Kuulemma toimii hyvin. Tässä vaikkapa Coronarian tietoja: http://www.coronaria.fi/ammattilaiset/laakarit.

      Olen muuten tutkinut menoa mukaan lääkärikeskustoimintaan takakautta.

      Mahdollisuuden siihen tarjoaa esimerkiksi KKR Financial Holdings LLC (KFN), joka omistaa puoliksi Ambean, joka taas sisältää Mehiläisen ja Careman.

      Poista
  3. Ainakin mulla on mennyt joka vuosi tietokone, netti, kirjat, sijoitustoiminannan kulut ja tuöhuonevähennys läpi verotuksessa.

    VastaaPoista
  4. Onnea uuteen strategiaan. Olitko muuten mitä screeneriä katsellut?
    MFIE value screener vai jokin muu? Itsellänikin olisi kinnostusta jollekin screenerille, joka perustuisi kattavaan tietokantaan (eurooppa, usa, aasia). Helpottaisi potentiaalisten ostokohteiden seulontaa, vaikka en puhtaasti kvantitatiivista strategiaa hyödynnäkkään. Finviz on hyvä, mutta rajoittuu valitettavasti yhdysvalloissa listattuihin yrityksiin. MFIE kiinnostaisi, mutta se on toistaiseksi (vrt. salkun kokoon) turhan tyyris (muistaakseni 300$/vuosi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Ihan hyvin haisteltu :) Alustoista MFIE miellyttää eniten taustalla olevan tietokannan sekä ilmeisen monipuolisen valikoiman ansiosta. Finviziäkin olen plarannut; markkinansa pienentyminen ei sinänsä haittaa minua. Jae Junin oldschoolvalue.com vaikuttaa myös hyvältä. Samoin gurufocus.com

      MFIE on 299€ vuosi tai 99€ kvartaali. Olen yllä olevien kommenttien perusteella luottavainen kuitenkin siihen, että tuonkin kulun verottaja hyväksyisi tulonhankkimiskuluksi ja sitä ei siten joutuisi periaatteessa maksamaan. Eli maksoi mitä maksoi, kunhan työkalu on hyvä.

      Poista