lauantai 30. maaliskuuta 2013

Tilinpäätös Q1/13

"Raporttia rapsahtelloo!" yle.fi


Ja näin on vuoden ensimmäinen kvartaali taputeltu päätökseensä. Kvartaalitaloudessa elävät pörssiyhtiöt rustaavat tilinpäätöksiään ja niin on myös minun aika raportoida suunnitelmani mukaisesti, että missä mennään. Varovainen tirkistely salkkuun paljastaa, että vastassa onkin lievä yllätys: vastaan leijailee pyöreän makea, hieman tamminen, mutta kuitenkin suloinen suklaapupun tuoksu. Kvartaali lähti käyntiin reippaassa myötätuulessa, muuta noin viikon jälkeen pahimmat tammirallit oltiin jo päästelty pois. Salkun arvo nousi +13,64% kvartaalin aikana, kun samaan aikaan All World Indexistä (AW01) ja OMX Benchmark Cap GI (OMXHCAPGI) koostuva vertailuindeksini nousi mediaaniarvona +4,35%. Ensimmäinen neljännes kohotti  esimerkiksi kotipörssimme paljon käytettyä yleisindeksiä OMXHPI:tä vaatimattomasti tasolta 6006,38 pisteestä tasolle 6137,66 eli vain +2,2%. Voidaan siis linjata, että vertailuindeksini kasvu on tullut muualta kuin kotosuomesta.





Ensimmäisen neljänneksen aikana salkussani tapahtui merkittäviä muutoksia:


  • Suurennuslasini alla oleva Orion poistui salkustani +15,02% per annum vuosituotolla kaikkien kulujen (myyntivoittovero ja kaupankäyntipalkkiot) jälkeen. Inflaatiokorjauksen jälkeenkin voin olla hyvin tyytyväinen kyseiseen sijoitukseen, mutta täytyy muistaa, että ajoituksella oli tämänkin sijoituksen onnistumisessa suuri merkitys. Kertaluontoinen erä Orionin A-osaketta sattui tarttumaan aikanaan haaviin ensimmäisenä osakeostona, jolloin aika osakkeiden ostoon oli muutenkin otollinen.

  • Salkkuun tuli uutena yhtiönä Durect Corporation, jolla on tuotesalkustaan Pfizerille lisensoituna todellinen kultakimpale, Remoxy. Kyseiselle lääkkeelle voidaan povata ruusuista tulevaisuutta, sillä ainoa syy olla määrämättä kyseistä lääkettä vanhojen, väärinkäytölle hyvin alttiiden opioidien sijaan on vain hinta. Toivottavasti sekin saadaan kilpailukykyiseksi, sillä sopivan hinnoittelun jälkeen Remoxy alkaa syödä OxyContinin noin 8 mrd USD markkinaosuutta nopeasti. 


  • Käteisposition koko on kasvanut huomattavasti niin myyntien kuin tilisiirtojen ansiosta. Huomaan jälleen, että tuottamattomana käteisenä tilillä oleva raha polttelee taskuani! Olen luonteeltani kuitenkin sen verran arvosijoittaja, että kärsivällisyyteni on riittänyt. Toisaalta tuottamaton osuus salkusta on ajanut minua etsimään entistä aktiivisemmin sijoituskohteita sekä -ideoita niin skreenaten kuin sijoitusfoorumeja ja -blogeja lukien. Muutamia hyvin kiinnostavia yhtiöitä onkin löytynyt, lähinnä small cap firmoista, mutta rohkeutta ostopäätökseen ei syystä tai toisesta ole löytynyt.

  • Seligsonin Global Top Brands -indeksirahasto on tuottanut todella mukavasti; kvartaalin aikana olen ostanut säännöllisesti lisää osuuksia rahastosta ja se onkin keskihankintahinnallani 3,91 EUR mukavasti plussalla, yhteensä +11,51%. Tässä olen huomannut säännöllisen säästämisen hyvät puolet: halvalla tulee ostettua enemmän kuin kallimmalla. Lisäksi päätös ulkoistaa huippuyhtiöiden omistaminen tähän rahastoon tuntuu entistä paremmalta sen jälkeen, kun hallituksemme linjasi suuntaa antavassa kehysriihessään osinkoverotuksen kiristymiselle. Tämä rahasto sijoittaa osingot karttuvasti takaisin markkinalle, jolloin pääomaveron maksaminen siirtyy tulevaisuuteen, eli korkoa korolla -efekti ehtii jauhaa kauemmin ja tehokkaammin tehtäväänsä.

ALLOKAATIO


Olen linjannut strategiassani, että ensimmäisten viiden vuoden ajan salkkuni ytimen paino olisi noin 30% suhteessa satellitteihini. Ajatukseni ovat kypsymässä kuitenkin siihen suuntaan kuin varkain, että ytimen paino saattaa tippua tuosta linjaamastani 30%-70% suhteellisesta osuudesta, varsinkin jos aiemmin esiin nostamani strategiamuutos astuu voimaan. 

Tällä hetkellä suhdeluku on 17,5%-82,5%. Aikomuksenina on edelleen kuukausisäästämisellä nostaa Seligsonin rahastopainon osuutta salkussani, mutta voi olla, että tuonne 30% painoon en edes pyri.



MUUTA AJATELTAVAA


En halua vähätellä jo paljon esillä ollutta hallituksen osinkoveropäätöstä muuttaa osingot kokonaan kahteen kertaan verotetuiksi. Mielestäni kukaan ei silti ole tuonut tähän keskusteluun näkökulmaa, että poliittinen päätös voi muuttua nopeasti toiseenkin suuntaa. Ei välttämättä tämän koalitiohallituksen aikana, mutta poliittinen ilmapiiri voi hetkessä olla otollinen aivan toisenlaisille veroratkaisuille. Skeptisimmät ajattelevat jo, että mikään ei ole niin varmaa kuin verotuksen kiristyminen. En olisi kuitenkaan niin epätoivoinen. Useaan kertaan julkisuudessa on ollut esillä ajatus pienten osinkojen verovapaudesta tiettyyyn rajaan saakka tai verovapaudesta mikäli ne sijoitetaan takaisin markkinalle. Seuraavat eduskuntavaalit ovat kahden vuoden päästä keväällä, jolloin kuihtuva kansankapitalismi saa toivottavasti piristysruiskeen oikeaan suuntaan.

ps. Mitä mieltä olette liuskekaasu/-öljyalasta? Kyseinen shale gas sektori tulee nousemaan räjähdysmäisesti seuraavien vuosien aikana, mutta voisiko esimerkiksi kaasuntoimitusketjun varrelta löytyä sopivia, pienehköjä yhtiöitä, jotka tulevat hyötymään tästä kovasta kasvusta?

6 kommenttia:

  1. Hyvä tulos!

    Mitä osinkoverotukseen tulee, niin nyt on selvästi havaittavissa jo nykyhallituksen sisällä että pieleenhän se meni. Piensijoittajat maksavat lisää ja suuromistajien verotus pienenee parhaimmillaan/pahimmillaan dramaattisesti.

    Tästä voi seurata joko suuromistajien verotuksen kiristys tai tässä tapauksessa siis kevennysten peruminen ja lisäksi pienosinkojen verovapaus yleisen reiluuden takia. Jotenkin luulen että ensimmäinen toteutuu, ja valitettavasti viimeinen jää toteutumatta. Itsekin olen muutaman kerran ollut toiveikas pienosinkojen verovapauden suhteen. Sehän itse asiassa lisäisi progressiota, joten luulisi kelpaavan useammallekin puolueelle.

    Mitä tulevaisuuteen tulee, niin toki joku hallitus voi osinkoveroja laskeakin. Mutta jos ajatellaan pitkällä aikavälillä, niin jostainhan se suomen sosiaaliturva ja kasvavat eläkemenot on otettava. Eli yleisesti ottaen verotus ei voi keventyä tulevaisuudessa (ainakaan kokonaisuutena), vaikka välillä suosiollinen verotusratkaisu tulisikin. Kannattanee siis jo nyt tehdä ratkaisuja tältä pohjalta.

    Ja toiseen aiheeseen: Liuskekaasu ja -öljysektorilla on varmasti tuottopotentiaalia. En ole itse tutustunut tähän vielä lainkaan sijoitusmielessä. Luulisisi kuitenkin että potentiaalia on jo nyt hinnoitelu ainakin alan tunnetuimpien toimijoiden osakkeisiin, joten arvon metsästys kannattaa suunnata sinne pienyhtiöihin kuten sanoit.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut hyvästä tuloksesta. Varmaan ihan järkevää odotella rauhassa käteisposition kanssa parempia ostokohteita/hintoja.

    Toivottavasti tuohon osinkoveroon tulee vielä jollakin aikajänteellä muutoksia. Mielestäni vähintäänkin tappioiden vähennysoikeis tulisi ulottaa nyt myös osinkoihin jos niistä kerta maksetaan myös täysi pääomavero. Yhteisöveroon tuskin tulee enää vähän aikaan muutoksia. Olisi melko tempoilevaa poitiikkaa hallitukselta nostaa sitä.

    Kaasun hinnat ovat tosiaan lähteneet taas jenkkitalouden hyvän kehityksen siivittämänä nousuun.
    http://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9190us3m.htm

    Voisi siten kuvitella että aktiviteetti vilkastuu ja alan (shale gas) firmoista voisi olla hyviä tuottoja tarjolla. Itseltäni löytyy salkusta Mitcham Industries, jonka uskon hyötyvän kehityksestä. Toinen vilkaisun arvoinen voisi olla Calfrac well services Torontosta. Varmasti etsivä löytää muitakin pienempiä toimijoita joissa voisi olla potentiaalia.

    VastaaPoista
  3. Omakin käteispositio on noissa samoissa lukemissa. Siellä ne polttelevat, mutta ei oikein uskalla mihinkään lähteä mukaan, varsinkaan kun S&P peakkasi. Nyt pitää vain toistella niitä vanhoja viisauksia strategian pitämisestä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista. Salkkuni on ollut viime aikoina ns. One trick pony matalan allokaation vuoksi. Salkkufirmojen mukana siis mennään joko syteen tai saveen. DRRX on yltiörohkeasti ylipainolla ollen noin 26% koko salkun arvosta. Otan toisin sanoen kantaa ko. firmojen hyvän kehityksen puolesta, niin kuin sijoittaja yleensä aina pitäessään osaketta.

    Mikäli löydän soveliaan sijoituskohteen, niin käteisvarat hupenevat alta aika yksikön. Ajat ovat lisäksi sellaiset, että kukaan ei tiedä koska markkinoille sattuisi purjehtimaan Musta Joutsen. P-Korean suunnalta kuuluva sapelinkalistelu on sellaista jo, että pörssiin asti heijastuva kriisi voi olla mahdollinen.


    Pitääpä tutustua tähän Calfraciin!

    VastaaPoista
  5. Kannattaa muistaa, että sitä "täys kymppi" sijoitusta etsiessä käteinen ei tuota mitään ja oston jälkeisen tuoton tulee myös kompensoida käteisen ajan nollatuotto.

    Olen itse huomannut että erittäin hyviä sijoituskohteita tulee eteen erittäin harvoin. Silloinkin kyseessä on monesti subjektiivinen mielipide. Kohtuulliset sijoituskohteetkin ovat tuottaneet ihan OK ainakin allekirjoittaneen kohdalla. Niinpä olenkin vain hyväksynyt sen, että salku ei voi (ainakaan omalla kohdalla) koostua pelkästään "täys nappi" löydöistä sillä käteistä lojuisi isoja määriä tuottamattomana pitkiä aikoja. Toinen vaihtoehto tuolle olisi salkun keskittäminen yhä harvempiin sijoituskohteisiin nykyisestä. Se ei tunnu kuitenkaan itselle sopivalta vaihtoehdolta joten tällä mennään.

    Tekemäni hyvät löydökset ovat kylläkin tuottaneet erittäin hyvin (julkisesti olen maininnut eri blogeissa, twitterissä jne ainakin seuraavat: Automodular, Mart Resources, Burelle, Himax). Nämä ovat tuottaneet "kohtalaisia" sijoituksia paremmin.

    En murehtisi liikaa Pohjois-Koreaa tai finanssikriisiä. Erilaisia shokkeja on markkinoilla ollut ja mennyt vuosikymmenet. Oman vaikutusvallan ulkopuolella olevien asioiden sijaan suosittelen keskittymään siihen mihin itse voi vaikuttaa: omaan salkkuun ja strategiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P-Korea heitto oli ehkä vähän vastuuton, mut ajatuksena oli, että siitä turbulenssista sijoittaja voisi hyötyä kontraamalla, jolloin siitäkään ei tarvitsisi sijoitusmielessä huolehtia. Pikemmin päinvastoin.

      Tuota olen sanonutkin, että käteisen makaaminen tilillä nollakorolla on huono vaihtoehto verrattuna siihen, että se olisi sijoitettuna edes hyvään yhtiöön. Minusta tuntuu, että vajavaisine taitoineni ja aikani takia oikeiden aliarvostusten eli hinnoitteluvirheiden löytäminen on todella hankalaa. Olet varmasti oikeassa siinä, ett erittäin hyviä kohteita tulee vastaan harvoin. Se latistaa tunnelmaa, sillä olisi paljon jännempää sijoittaa johonkin kunnon arvo-osakkeeseen kuin perusvarmaan.

      Käytännössä olen toiminut nyt niin, että olen sijoittanut suuren suhteellisen summan harvaan yhtiöön. Jos pääomaa olisi enemmän, niin minulla olisi jo backtestattu, kaupallistettu strategia valmiina laajempaan hajautukseen. Tällöin en joutuisi miettimään yhtiöitä niin paljoa kvalitatiiviselta kannalta.

      Poista