cc: yeyen123rf |
Suhteellinen voimaindeksi, eli Relative Strenght Index (RSI), on mielestäni kaikille sijoittajille oiva keino yrittää hyötyä momentumista, tuosta varsin tuottoisasta osaketuottoon vaikuttavasta tekijästä. RSI on hintaa kuvaava ja sitä seuraava oskillaattori, eli värähtelevä järjestelmä. Se saavuttaa arvoja väliltä 0-100, joissa se vertaa viimeisten ylöspäin tapahtuneiden hintamuutosten voimakkuutta alaspäin suuntautuneisiin hintamuutoksiin. RSI saa erilaisia arvoja riippuen siitä millaisella aikavälillä haluat tarkastella tätä suhteellista voimaindeksiä. Jostain syystä yleisimmiksi tarkasteluväleiksi ovat muodostuneet 9, 14 ja 25 päivän RSI:t. Teknisesti RSI lasketaan nousupäivien nousujen summalla jakamalla se laskupäivien laskujen summalla valitun ajanjakson yli. Laskutapa tuottaa joka päivälle oman RSI-arvonsa, ja nämä arvot yhdistämällä saadaan indeksikäyrä; mikäli valitun ajanjakson aikana kurssi on pelkästään noussut niin arvoksi saadaan 100 ja jos joka päivä on ollut laskupäivä, niin arvo on 0.
Edellisessä kirjoituksessa esittelin Mark O'Shaughnessyn lanseeraamaa sijoitusstrategiaa, jossa hyväksikäytetään oston ajoittamista RSI:n avulla. Merkittävä havainto kyseisen strategian ylituotoissa on ollut se, että verrattaessa sitä samankokoisista yhtiöistä koostuvaan S&P 600 Small Cap -indeksiin, ylituottoa on saatu nimenomaan momentumin hyödyntämisestä. Osakevälittäjät tarjoavat myös teknisen analyysin työkaluja omilla alustoillaan ja nettisivuillaan.
Sanojeni tueksi lainaan Grinblattin ym. (1995) tutkimusta "Momentum Investment Strategies, Portfolio Performance, and Herding: A Study of Mutual Fund Behavior", joka julkaistiin The American Economic Reviewissä. Tutkijat tulevat artikkelissa päätelmään, että rahastot, jotka ostivat osakkeita momentumiin perustuen menestyivät keskimäärin merkittävästi paremmin kuin muut rahastot. Lisäksi tutkijat löysivät mielestään heikkoja signaaleita jo tuolloin salkunhoitajien ja rahastojenkin laumakäyttäytymisestä. Kaikki ostivat mielellään samaa, mitä muutkin.
"We also find relatively weak evidence that funds tended to buy and sell the same stocks at the same time."
Tulkinta. Kun RSI-käyrä on huipussa, joita pidetään arvoja yli 70 (voimakkaan bull marketin aikana yli 80), eli tällöin ylöspäin tapahtuneet hintamuutosten voimakkuus on ollut liian suuri suhteessa alaspäin menneisiin muutoksiin. Tämä indikoi yliostotilannetta, ja kurssi tullee todennäköisesti tekemään korjausliikkeen alaspäin lähiaikoina. Matalina RSI-arvoina pidetään alle 30 arvoja (bear marketin aikana jopa alle 20), jolloin tämä oskillaattori indikoi aliostotilannetta.
Käyttäessäsi RSI:tä joudut siis tulkitsemaan saamiasi arvoja (käyriä). Hyvänä neuvona voisi pitää, että sinun kannatta ostaa, kun RSI:n arvo leikkaa aliostorajan (eli arvo 30) alapuolelta, eli RSI on menossa ylöspäin. Tällöin ostat nousuun. Vaihtoehtoinen tapa hyödyntää ostotilanteessa RSI:tä on ostaa, kun RSI leikkaa keskilinjan (eli 50:n alapuolelta), mikäli et ole määrittänyt aliostorajaa itsellesi tai et käytä yleisiä arvoja.
Myynnit tapahtuvat käänteisillä periaatteilla. Myy, kun RSI leikkaa yliostorajan, eli arvon 70 yläpuolelta ja se siis on tulossa alaspäin. Keskilinja-vaihtoehto on toinen tapa yrittää ajoittaa myyntiä. Juuri tämän yksinkertaisuuden vuoksi RSI on käytetyimpiä teknisen analyysin työkaluja.
Käytännön esimerkki. Ylläoleva graafi Orionin A-osakkeen liikkeestä on sitten todellista elämää. Kuvasta näet kuinka hienosti tammikuun alkupuolella RSI:llä saatu myyntisignaali ajoittuu samoihin päiviin voimakkaan kurssin putoamisen kanssa. Toisaalta pörssikurssi kipusi entiselle tasolleen melko pian, vaikka tämä teknisen analyysin työkalu ei antanutkaan kyseisen tarkasteluvälin yli katsottuna signaalia myyntiin eikä ostoon. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita sekin seikka, että kyseinen kurssipudotus alkoi päivä sen jälkeen, kun suosittu bloggaava meklari Jukka Oksaharju kirjoitti blogimerkinnän nordnetblogiin otsikolla "Luoja armahtakoon Orionin omistajia".
Pian tämän kurssipudotuksen jälkeen siis noustiin ATH-tasolle takaisin, vaikka RSI ei antanutkaan mitään signaaleja. Tämä osoittaa myös sen, että tätäkään työkalua ei tule käyttää yksinään minkään osto- tai myyntipäätöksen tekoon. Ethän tee ostopäätöstä esimerkiksi pelkän alhaisen P/E-kertoimen perusteellakaan?
p.s. Myin Orionit salkustani. Inflaatiokorjaamaton reaalituotto osingot mukaan luettuina asettui tasolle +15,08% per annum, mikä ylittää kirkkaasti 11% vuosittaisen tuottovaateeni osakkeilleni. Orion palaa salkkuuni vielä, B-sarjalaisena. Mutta tästä sitten myöhemmin lisää. Lopuksi haluan laittaa tähän vielä päiväkirjamaisen merkinnän, sillä oma veikkaukseni on, että Orionin korkea opo (ROE) tulee säilymään, veikkaan tason 35% yläpuolella. Korkean ROE:n yhtiöillä on taipumus säilyttää korkea oman pääoman tuotto. Tämän sanon tähän siitä huolimatta, että Orionin keskeisen liikevaihtoa tuovan lääkkeen patentit ovat rauenneet tai raukeamassa. Katsotaan, kuinka lähelle osun.
"Oma veikkaukseni on, että Orionin korkea opo (ROE) tulee säilymään, veikkaan tason 35% yläpuolella..."
VastaaPoistaTässä asiassa et saa Kinskistä vastaan veikkaajaa. Olen tismalleen samaa mieltä. Orion pysyy seurantalistalla. Osakkeeseen ei ole silti syytä rakastua.
Joku kirjoitti taannoin:
"Testaanpa samalla, voiko elää muutaman päivän ilman yhtiötä, jota olen omistanut pitkään ja ja joka on kuulunut vuosikymmeniä läheisesti elämääni. Tallessa on vieläkin se ruskea tekonahkainen agenttisalkku, jonka lafka antoi vastavalmistuneille."
"Testaanpa samalla, voiko elää muutaman päivän ilman yhtiötä, jota olen omistanut pitkään ja ja joka on kuulunut vuosikymmeniä läheisesti elämääni. Tallessa on vieläkin se ruskea tekonahkainen agenttisalkku, jonka lafka antoi vastavalmistuneille."
PoistaTämä on kova sana :)
Aion seurata Orionia silmä kovana myös tulevaisuudessa. On semmoinen tunne, että pörssikurssi dippaa isosti osingon irtoamisen jälkeen. Kesäksi saatan heittää pohjaongen pyytämään. Omaksi sisääntulohinnaksi olen asettanut 16,01€ tason.
Kohta tulee jo Q1 tulokset ja pitää siirtää siitä tarkempaa dataa omiin taulukoihin. Katsotaan pitääkö omat estimaatit lähellekään paikkaansa. :)