keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Katsaus: iShares FTSE BRIC 50



Jutun tärkein kysymys teille heti alkuun:voiko tappiolla myytävästä ETF:n luovutustappiosta saada verovähennysoikeutta ensi vuoden osinkoverotukseen? Vai koskeeko tämä verosuunnittelu ainoastaan myyntivoittojen verotusta?


Toiseksi tärkein kysymys: miten olette suhtautuneet ETF:iin, mikäli teillä niitä on? Onko indeksin kehittyminen ollut teille vähemmän kiinnostavaa, vai oletteko vaatineet näiltäkin hyvää, vaikkapa vertailuindeksin päihittävää tuottoa?


On aika taas penkoa omaa, pientä salkkuani ja tuumata mitä tuleva tuo tullessaan. Salkkuni on pysynyt melko hyvässä järjestyksessä, kiitos sen keskeneräisyyden, mutta jokin tahmeaa liukas möhkäle siellä pohjalla tuoksuu vienosti turskalle. Kyse on nimittäin ainoasta omistamastani ETF:stä; iSharesin liikkeellelaskema FTSE BRIC 50 (tikkeri IQQ9) ei ole esiintynyt ollenkaan niin kuin olisin halunnut. Olen kyllä ollut melko kritiikitön sitä kohtaan, niin kuin indeksipohjaista ydintä kohtaan tulee ehkä ollakin, mutta johtuen juuri BRIC-maiden ja ETF:n sisältämien yhtiöiden kasvun hidastumisen vuoksi koko setti on tuhnuttanut onnetonta sivuttaisliikettä nyt jo kohta vuoden ajan. Olen saanut kaksi osinkosatsia ETF:ltä, ja tämän päivän EUR/USD -suhteella osinkotuotoksi tältä vuodelta muodostui noin 2,47 %. Ostin sitä Deutsche Börsestä euroilla, mutta se on vain siis noteerausvaluutta.


 Tekniseltä kannalta tarkasteltuna ETF on turvallinen; tuotteen rakenne on fyysinen ja ne ovat suurimmilta osin osakkeita. Kulut TER:llä (Total Expense Ratio) ovat BRIC-tuotteelle varsin kohtuulliset 0,74 % vuodessa ja muita kuluja ei siis ole. Se kuitenkin mikä tässä itseäni harmittaa, on ETF:n alhaiset päivävolyymit. Tästä aiheutuu jo ostotilanteeseen osto- ja myyntilaitojen välinen ero, spread, mikä on luokkaa 0,2 %. Se otetaan siis kuluna ETF-kaupoissakin. Deutsche Börsessä kauppojen päivittäinen lukumäärä pyörii vain 10-20 päiväkaupan välillä. Erät käsittävät noin 500-1000 ETF:ää per kauppa.


Allokaatio yhtiöiden välillä on seuraavanlainen: itse indeksin sisältämät viisikymmentä yhtiötähän ovat siis varsin mallikkaita ja suuria, joiden ei pitäisi olla ensimmäisenä konkurssin partaalla näinä hankalinakaan talousaikoina. Itse yhtiöitä kohtaan olen siis luottavainen. Mutta hyvätkään yhtiöt eivät ole immuuneja tälle talouden taantumalle. Toisaalta pelkät uutiset Kiinan talouskasvun hidastumisesta 7%:n vuositasolle on saanut indeksin ja ETF:n niiaamaan lähes jokaiselle uutiselle. Mikä sitten riittää? Paljonko Kiinan olisi


                                                                                                hinta                               %paino


1 CHINA MOBILE LTD ORD HKD0.1 10,99 Kiina 7,82
2 CHINA CONSTRUCTION BANK-H ORD CNY1.0 0,74 Kiina 6,28
3 GAZPROM OAO-SPON ADR ADR NPV 9,00 Venäjän federaatio 5,05
4 IND & COMM BK OF CHINA-H ORD CNY1.0 0,65 Kiina 5,03
5 COMPANHIA DE BEBIDAS-PRF ADR ADR NPV 40,32 Brasilia 4,87
6 LUKOIL OAO-SPON ADR ADR USD0.025 60,20 Venäjän federaatio 4,55
7 CNOOC LTD ORD HKD0.02 2,07 Kiina 4,37
8 PETROLEO BRASILEIRO S.A.-ADR ADR NPV 19,10 Brasilia 4,21
9 ITAU UNIBANCO HLDNG-PREF ADR ADR NPV 14,94 Brasilia 4,04
10 BANK OF CHINA LTD-H ORD CNY1.0 0,41 Kiina 4,03


kasvettava vuodessa, että tähänkin indeksiin sijoittavat olisivat tyytyväisiä? Pörssihinnasta laskettava arvostustaso P/E IQQ9:lle on noin 9, mikä on very smooth mielestäni.


Sektorijako

19.11.2012
Sektori paino %
1 Rahoitusala 39,85
2 Öljy ja kaasu 28,58
3 Televiestintä 12,27
4 Perusraaka-aineet 7,88
5 Kulutustavarat 7,18
6 Teknologia 1,91
7 Kuluttajapalvelut 1,39
8 Julkiset palvelut 0,94


Voisiko kehnon tuoton syytä etsiä sitten tästä sektorijaosta? Lähes 40% ETF:n sisällöstä on tukkoisesta rahoitusalasta koostuvaa, joka pelkää maailmanlaajuista luottolamaa kaiken lisäksi... No, minä en vieläkään siis tiedä mitä tälle tekisin. Periaatteeni on, että vältän kaupankäyntiä viimeiseen saakka. Sivusin kuitenkin viimeksi syyskuussa itselleni erästä erittäin houkuttelevaa ostoa, joka tulisi salkun ytimeen myös. Parastahan olisi, jos saisin ostettua ko. ETF:ää ilman tämän ETF:n myyntiä.

5 kommenttia:

  1. Kommentteja:

    - ETF:n ei tarvitse päihittää vertailuindeksiään, sillä se seuraa sitä (miinus kulut)

    - Tappiot voi käsittääkseni vähentää vain myyntivoitoista, ei osinkotuloista

    - "Joka menee alas, tulee myös ylös". En lähtisi myymään siis BRIC-ETF:ää (verosuunnittelu on sitten asia erikseen). Omassa salkussani makaa n. 20 % kehittyvien markkinoiden yleis-etf:ssä ja frontier-markkinoilla. Välillä nämä menevät alas, välillä sivulle, ja joskus sitten reippaasti ylös. Kärsivällisyyttä - osta ja unohda!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä maltti on kuitenkin se järkevin tapa toimia, sillä minäkin olen antanut itseni ymmärtää, että arvosijoittaminen todella on sitä... :)

      ETF todella saa seurata indeksiään, mistä seuraa siis se, että voin jättää vastuun sijoituksen onnistumisesta osin itse indeksille ja hajauttaa vain lisäostoja. Yleisemmin ajateltuna riskipitoisemmat kehittyvät markkinat ja niiden sijoitukset liikkuvat P/E-arvostustasolla usein vajaassa kahdessa kymmenessä, että nousupotentiaalia pitäisi olla näin yksioikoisesti ajateltuna.

      Poista
  2. K: Voiko tappiolla myytävästä ETF:n luovutustappiosta saada verovähennysoikeutta ensi vuoden osinkoverotukseen?

    V: Ei voi saada. ETF on pörssinoteerattu sijoitusinstrumentti

    Yksinkertaisesti ja lyhyesti, aihe kuitenkin tärkeä, joten laajemminkin voisi vastata. Asia voi olla jo tuttua, mutta kertauksena :)

    Omaisluuslajista riippumatta eli arvopaperit, metsä, rahasto-osuudet, asunto-osakkeet jne näiden kaikkien omaisuuerien myyntihinnasta vähennetään kaupankäyntikulut ja hankintahinta. Erotuksen ollessa positiivinen on syntynyt luovutusvoittoa ja negatiivisessa tilanteessa luovutustappioita.

    Verotuksessa pääomatuloksi lasketaan luovutusvoittojen ja -tappioiden erotus (pääomatulolajista riippumatta), verotettavaa pääomatuloa ei synny jos erotus on negatiivinen. Negatiivisen erotuksen seurauksena eli vuoden saldo jäädessa luovutustappioiseksi olet oikeutettu vähentämään nämä luovutustappiot kuluvan ja seuraavan viiden vuoden luovutusvoitoista. Erotuksen ollessa positiivinen on tämä osuus pääomatuloa.

    Osinkotulo on suoraan pääomatuloa, osinkotuloista ei voi vähentää luovutustappioita. Pääomatuloista (mnm. osinkotulot ja luovutusvoiton ja -luovutustappion positiviinen erotus) voidaan kuitenkin vähentää tulonhankkimisesta syntyneitä kuluja, korot, säilytyspalkkiot, erilaiset ammattijulkaisut ja muut vastaavat menoerät.

    Tilanne jossa pääomatulot ovat pienemmät (tai niitä ei ole) kuin niistä tehtävät vähennykset voidaan hyödyntää alijäämähyvitystä ja osa mitä ei voida alijäämähyvitksenä hyödyntää vahvistetaan pääomatulolajintappioksi ja se voidaan taas vähentää pääomatuloista seuraavan kymmenen vuoden aikana sitä mukaan, kun pääomatuloa syntyy.

    Toivottavasti tästä apuja, aion omassa blogissani jossain välissä käsitellä syvällisemmin esimerkein ja lakiviittauksin aihetta, kun aika antaa siihen mahdollisuuden. Pörssisäätiön vero-opas on hyvä julkaisu http://www.porssisaatio.fi/blog/books/sijoittajan-vero-opas-2012/

    Ps. Saitko mailin uuteen osoitteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain mailin ja vastasinkin siihen kännykällä, mutta sehän oli tallenutunut vain luonnokseksi. Nyt lähetin vastauksen.

      Ok, sain. Myyntivoittojen ja -tappioiden realisoitumisen ja voittojen verotuksen ymmärrän, mutta tuo osinkojen kuulumattomuus luovutustappiovähennykseen oli uutta. Mutta ei kait osinkotulo ole suoraan pääomatuloa mm. oman verotuksensa vuoksi? Vai mitä tarkoitit?

      Tuota tulonhankkimisesta syntyneitä kuluja (tekisi mieli tilata Kauppalehti ja liittyä osakesäästäjien keskusliittoon...) en ole opetellut vähentämään pääomatulojen verotuksesta, vaikka se kannattaisikin. Se tehtäneen siis esitäytettyyn veroilmoitukseen ja palautetaan muutoksineen verottajalle... Voivoi, tässä pitäisi skarpata huomattavasti. Kiitos jos jaksat kirjoittaa vaikkapa blogauksen aiheesta!

      Poista
  3. Osinko on pääomatuloa, samoin kuin mm. vuokratulot, listatuista yhtiöistä saaduista osingoista 70 % veronalaista. Vuokratuloista voi vähentää vuokratulojen hankinnasta syntyneet kulut, mutta ei luovutustappioita, sama pätee osinkotuloihin.

    VastaaPoista