tiistai 2. lokakuuta 2012

Q3/12: lääkärille syysnamia


autotribute.com

Jälleen yks kvartaali kömmittiin läpi varsin syystuulisissa merkeissä, ja kvartaaliraportteja putkahtelee kuin tatteja varvasväleihin. Aurinko painui jo ekvaattorin tympeämmälle puolelle ja päivät lyhenevät ripeää vauhtia. Mutta mitämitä! Salkun arvo nousi 9,34 % osinkojen avulla, mutten laske tähän mukaan salkkuun lisättyä rahaa.

Yksi ostokin tapahtui, sillä ostin S-ryhmän osuuskauppaosuuksia holdipositioksi salkun ytimeen. Stabiili, tasatuottoinen ydin tullee laittamaan satelliitit kovalle koetukselle, sillä niiden tulisi lakaista ytimellä lattiaa kun allokaationi niiden suhteen on valmis.


Salkun kehitys kvartaalilla


Katsotaan. Viime kvartaalikatsauksessani asetin Q3:lle tavoitteekseni seuraavan:

"Koko salkun arvonkehitykseltä odotan vähintään sivuttaisliikettä ja edelleen OMXH-indeksin biittaamista."

Osakkeiden arvo kehittyi + 7,14 % samaan aikaan kun tämänhetkinen vertailuindeksini OMXHPI (eli osinkoja ei oteta huomioon) kehittyi + 7,73 %. En lyönyt siis indeksiäni, mutta arvonkehitys oli pikemminkin koilliseen kuin länteen. Kun saamani Fiskarsin maksama syysosinko ja Automodularin kvartaaliosinko otetaan (naminami) huomioon, niin salkun arvo nousi + 9,34 %! OMXHGI kasvoi tässä ajassa 751,55 pistettä eli + 7,78 % eli tässä revin kaulaa osingoilla.


Tässä täytyy huomata, että tämä Nordnetin kuvaaja ei kyllä mielestäni piirrä oikein; käyrät ovat TR- eli Total Return merkittyjä, mutta y-akselilla päädytään vain näihin Profit Index -lukuihin, eli vajaaseen 8 % arvonmuutokseen.


Vieressä oleva graafi tiivistää koko sijoitusurani performanssin. Selvinä dippeinä voidaan huomata reilu vuosi sitten kärjistynyt euron kriisi apupaketteineen, mutta myös Automodularin valtavat vapaapudotukset maaliskuussa ja alkukesällä uudestaan. Se painoi siis pientä, vähän hajautettua salkkuani roimasti. Ajattelin (siirtyy to-do -listalle...) tehdä vertailuindeksin itselleni OMXH ja MSCI World Indexistä laskemalla niistä keskiarvon. Se voisi olla hyvä juttu, sillä se tullee edustamaan salkkuni allokaatiota ennen pitkää.
Tässä tiivistettynä osakkeiden arvonkulku viime kvartaalilta. On alkanut silti tuntua jotenkin hyödyttömältä seurata näinkin tiheään osakkeiden arvonmuutoksia; en saa siitä enää jännitystä ja aikaakin se vie. Pitäydyn kuitenkin vielä näissä kvartaaliväleittäin raportoinneissa.

Seuraava kvartaali


Matalapainetta lienee luvassa muuallakin kuin vain ulkona. Tavoitteeni on ytimen vahvistumisen myötä lyödä edelleen OMXHPI ja OMXHGI. BRIC-maista kuuluu edelleen Kiinan kohdalta huolestuttavia uutisia, sillä tämän maailmantalouden veturi alkaa osoittaa inhimillisiä hidastumisen merkkejä. Orion tekee laadukasta työtä ja mielenkiinnolla odotankin osavuosikatsausta ulos tulevaksi. Mitenhän patenttilääkkeiden raukeamisesta pienenevä kassavirta on käyttäytynyt? Fiskars on käynyt läpi pieniä yt-neuvotteluita ja terästänyt organisaatiotaan. Automodularilta odotan todella vahvaa loppukesän kvartaalia, sillä Pohjois-Amerikassa kuluttajien luottamus on ollut palautumassa entiselle tasolleen, mikä tekee autokaupallekin vain hyvää.


Tutustu vielä aiempaan Q2/2012 -katsaukseeni tai tarkempaan Q2:n läpikäymiseen.
2 kommenttia:

 1. nordean sijoituskatsauksessa oli mielenkiintoinen lääekfirma:
  http://www.shire.com/shireplc/en/investors
  kovassa kasvussa, kun ADHD-diagnoosit lisääntyvät.

  VastaaPoista
 2. Jahaas, kyseessä oleva firma valmistaa näköjään useamman ryhmän lääkkeitä (lieko nämä adhd-lääkkeet sitten tuloksenteon ydin), kuten maha-suolikanavan puolelle jotain ja sitten näitä uusia geenipuolelle suuntautuvia lääkkeitä. Niillä muuten on todella hyvät katteet...

  Näköjään Londonin pörssissä tasolla 1,815.00 GBp osake on. Suhteessa tulokseen saadaan luku hieman päälle 18.

  +EPS% kasvu viiden viime vuoden ajalta on kova 26,7 %
  +osingonkasvukin 5v. ajalta tasoa 13 % annualisoituna payout ration ollessa vain 9,32
  +myynnin kasvukin 5v. ajalta 18 % vuosittain

  -5v. ROE vain tasoa 6,4%


  Eli hinnassa näin todella pikaisesti katsottuna näyttäisi olevan aika paljon spekulatiivista preemiota; sijoittajat ovat valmiita maksamaan hyvistä tulevaisuuden tuotoista tai ehkäpä joskus nousevasta osingonjakosuhteesta tai vain siitä oletuksesta, että nämä ADHD-diagnoosien määrä lisääntyy.


  Enpä silti mitään vakuuttavaa osaa sanoa nyt firmasta, pitää tutustua tarkemmin. Heitän sitten kommenttia lisää tähän ketjuun.

  VastaaPoista