perjantai 12. lokakuuta 2012

Mielenkiintoinen osake ja mahdollinen aliarvostus!Löysin Piotroski-Scoren skreenailun avulla mielenkiintoisen kaivosalan firman nimeltä Cliff Natural Resources  Inc. (CLF.N). Kyseessä olisi aivan uusi toimiala salkkuuni, jonka korrelaatio muiden salkkuosakkeiden kanssa ei näin arvailemalla ainakaan olisi kovin suuri. Koska kyse on mineraaleista, raaka-aineista, niin voisiko jopa uskotella itselleen, että ostolla saisi hedgeä, eli vastaliikettä salkun suojaukseen. Yhtiö on perustettu jo vuonna 1847 (alkuperäinen nimi Cleveland-Cliffs Inc.) ja sillä on päämaja Ohion osavaltiossa Clevelandissa. Markkina-arvo on tällä hetkellä 5,7 miljardia USD.

Liiketoiminta lyhyesti. Tiivistetysti CLF kaivaa rautamalmia ja hiiltä terästeollisuuden tarpeisiin. Sillä on neljätoista kaivosta Pohjois-Amerikassa ja kaksi läntisessä Austrailassa. Yhtiö on tehnyt kovaa tulosta, mutta nyt jo laajasti tiedossa oleva Kiinan talouskasvun hidastuminen ja sitä myöten sikäläinen ylirakentaminen on ravistellut kurssihintaa paljon alaspäin.


Arvostus lyhyesti. Joku voi tykätä, että yhtiö on arvoansa (ks. linkki blogauksen lopussa), mutta sehän riippuu siitä, että millä hinnalla arvosijoittaja on hypännyt kelkkaan mukaan. Tällä hetkellä kurssihinnasta laskettavat fundamentit ovat seuraavanlaisia:

P/E (ttm) 4,05
P/E (forward) 6,67
P/B 0,92
P/FCF 34,36

Lisäksi Piotroski Score 8 ynnättynä vuodesta 1989 pääsääntöisesti kasvavaan osinkoon ovat huomionarvoisia seikkoja.

Ja osinkotuotto tällä hetkellä 6,17 % sekä viiden vuoden kasvu osingolla tasoa 28 % annualisoituna. Payout ratio 14,55 ja EPS 5 vuoden kasvu 34,9 % vuodessa. Kaiken kaikkiaan siis varsin mukavaa kasvua.Kannattavuus ja tulevaisuus lyhyesti. Yhtiö viiden viime vuoden ajalta on kyennyt 24 % nettotuottomarginaalin kun itse toimiala on netonnut 10 % katteella. Se kertoo hinnoitteluvoimasta. ROE 29,03 viiden vuoden ajalta (vs. 19,21 toimiala keskimäärin). ROI 5 vuoden keskiarvo on tasoa 17,06, ja onpa toimialakin kyennyt tuottamaan sijoitetulle pääomalle keskiarvona 16,20 %. Yhtiö on siis ollut kannattava, mutta huolta tulevaisuuteen aiheuttaa päämarkkina-alueen, eli Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Jotten syyllistyisi aivan selection biasille, eli valitsisin vain mieleisiä lehdistötiedotteita ja analyyseja firmasta, niin tässä Seeking Alphan juttu CLF:n mahdollisesta arvoansasta.
Herättääkö CLF sinussa mitään tunteita?

11 kommenttia:

 1. Hinnoitteluvoimaa rautamalmissa ja hiilessä?

  VastaaPoista
 2. Joo, hyvä haasto ja hyvä kun tartuit siihen! :)

  Tosiasiassa muita korkeammat marginaalit johtuvat kustannustehokaasta tuotantoketjusta tai halvasta työvoimasta tai whatever, kuten sinäkin sen Hamppi varmasti tiedät. En ole vielä niin syvään pureutunut, että mistä kustannustehokas toiminta koostuu, mutta luonnonvarojen väheneminen parantaa alalla toimivien firmojen asemaa kysynnän&tarjonnan lakien mukaisesti.

  VastaaPoista
 3. Minkä kautta screenaat, MFIE?


  P/B luvun perusteella näyttäisi olevan edullinen

  "over $4 billion in long-term debt"

  täytyy sanoa vielä ajatus joka tulee aina itselleni ensimmäisenä mieleen kun markkina-arvo ylittää tuommoisen miljardin.. mitä informoidumpi, suurempi ja tunnetumpi yhtiö sen pienempi todennäköisyys hinnoitteluvirheeseen.

  Osinko näyttää tosiaan kohtalaiselta

  VastaaPoista
 4. Niin tarkennettakoon vielä tähänkin (totesin jo Medtronic-kirjoitusten kohdalla), että oikeaan hinnoitteluvirheeseen en suurien firmojen kohdalla usko, vaan markkinat ovat riittävän tehokkaat niiden kohdalla. Kyse onkin sitten siitä, että kuinka pitkällä horisontilla hinnoittelu tapahtuu!

  Näkemykseni on, että kvartaalitaloudessa kurssihinnoittelu tapahtuu ehkä liian lyhytnäköisesti, jolloin holdari voi päästä nokittamaan.

  Velkaahan on rutkasti, mutta pitänee alkaa purkamaan mistä se johtuu, onko taustalla esim yritysosto tai jotain...

  VastaaPoista
 5. Kyllähän tuo ihan hyvältä näyttää. Osinko kohdallaan ja tulosta tulee.

  Itseäni kuitenkin kaivossektorilla pelottaa tuo hintakehitys ja mahdollinen ylikapasiteetti. Tuotantoa on buumin aikana lisätty ja kysyntä taas tuntuu heikkenevän. Hiilessä piilee myös poliittinen riski.

  Paljon ongelmia tuohon kurssiinkin on tosin leivottu sisään.

  VastaaPoista
 6. Cliffshän osti Consolidated Thompsonin vuonna 2011. (http://dealbook.nytimes.com/2011/01/11/cliffs-to-buy-consolidated-thompson-for-5-billion/) Tämä hankinta oli käsittääkseni eriomainen etenkin Bloom Lakessa olevan käyttämättömän kapasiteetin takia. Tavoitteenahan on nostaa kapasiteetti täällä 8 miljoonasta kuutiotonnista 16 miljoonaan ja myöhemmin ehkä tästä vielä suuremmaksi. Tässä kuitenkin pitää muistaa että johto odottaa kustannusten olevan noin 60-65 USD per tonni, kun taasen esimerkiksi BHP Billiton kykenee louhimaan Länsi-Australiasta rautamalmia break even-pointin ollessa 46.9 USD (http://seekingalpha.com/article/826921-a-look-at-bhp-billiton-s-iron-ore-exposure).

  Cliffs ei siis ole halpatuottaja vaan enemmänkin kallis tuottaja. Rautamalmin laatu on ilmeisesti sen verran parempaa että siitä voidaan pientä preemiota pyytää, muttei isoa. Ja kun katsomme tuota sinun laittaman linkin Seeking Alphan kuvaajaa, näemme että ajat ovat olleet Cliffsin kaltaiselle vivutetulle kalliiden tuotantokustannusten yritykselle poikkeuksellisen hyviä. Jos hinta pysyy kovana niin tulosta tehdään, mutta jos hinta tippuu niin tuloskin tulee erittäin rajusti alas. Lisäongelmaa tarjoaa se että rautamalmissa ollaan siirrytty yhä enenevissä määrin spot hinnoittelua kohti. Tämä tarkoittaa että tuloksen heilahtelu on yhä suurempaa tulevaisuudessa. Ennen hinnoiteltiin pidemmillä sopimuksilla ja sidottiin arvoa hyvin monimutkaisella mekanismilla tuotantokustannuksiin ja rautapellettien hintaan. Koska tuloksentekokyky tulee heilumaan tulevaisuudessa voimakkaammin niin markkinat eivät todennäköisesti palkitse yritystä kovin korkealla P/E luvulla, joten osakkeen upside on pienempi. Kustannuspaineet ovat aiemmasta johtuen melkoiset ja koska BHP, Vale ja Rio Tinto kykenevät tuottamaan rautamalmia halvemmalla kuin Cliffs, on mahdollisuus että ne tulevat murhaamaan sen alhaisen hinnan aikana.

  Toisaalta vaikka rautamalmin hinta pysyisikin korkeana niin suuri osa on pakko myydä paikallisesti koska kaivokset ovat Minnesotassa, keskellä jenkkilää! Tämä toki toisaalta tarjoaa jonkinasteista suojaa myös ulkopuolelta tulevia kilpailijoita vastaan, mutta etenkin rajoittaa korkean hinnan hyödyntämistä kansainvälisillä markkinoilla

  VastaaPoista
 7. Kiitos näkemyksestäsi! Olet selvästikin lukenut osavuosikatsauksia läpi, sillä voin tunnustaa, ettei itselläni ole vielä minkäänlaista käsitystä kuutiotonneista ja niihin menevistä kustannuksista. :)

  Olen miettinyt tämän firman kohdalla laajempaa hypoteesia siitä, että luonnonvarojen vähetessä ja niiden ollessa yhä työläämmissä paikoissa nämä perusteollisuuden firmat, alkaen aina mineraalien ja alkuaineiden kaivajista, joutuvat kohoavien kustannusten eteen, mikä puolestaan pakottaa siirtämään nousseita kuluja tuotteen hintaan. Toisaalta vähenevät luonnonvarat antavat mahdollisuuden preemion kuorimiseen, mikä tullee myös näkymään lopputuotteen hinnassa. No, teoria ei välttämättä kohtaa käytäntöä, mutta rakentamisen ja yleisen kehittymisen megatrendi kehittyvistä maista ei ota loppuakseen.

  Seuraatko J.Ko jotain raaka-ainefutuureja tai vaikka rautamalmin maailmanmarkkinahintaa ja ennusteita siitä, kun CLF:ään olet syventynyt? Entä oletko löytänyt CEO Joseph Carrabban tai jonkun muun valaisseen Cliffsin suhtautumista velkaan ja sillä vivuttamiseen? Velkahan ei haittaa, kun sen avulla saatava tuotto ylittää velan kustannukset...


  Tässä vielä linkki viimeisimmän 10 vuoden ajalta listattuihin tilinpäätöksiin ynnä muihin tunnuslukuihin, tsekatkaapa:

  http://www.gurufocus.com/financials/CLF

  VastaaPoista
 8. Ensimmäisenä tuosta maailmanmarkkinahinnasta ja futuurien seuraamisesta. En suuremmin seuraa. Kun seuraa makroekonomiaa niin tietää mihin suuntaan hinnat ovat menossa. Toisaalta sijoitan niin pitkällä tähtäimellä (yli 3 vuotta) ettei mikään ennuste noista hinnoista kanna noin kauas. Näitä kuitenkin kannattaa pitää silmällä ja nyt ei näytä siltä että maailmanmarkkinahinnat nousisivat vaan pikemminkin laskisivat.
  Tuo hypoteesisi että pitkällä tähtäimellä noiden markkinahinnat nousevat saattaa olla ihan oikea, mutta mielestäni tähtäimen pitää olla niin pitkä ettei sen tarkastelemiseen taida olla mitään järkeä. Lyhyellä tähtäimellä, jolla myös kaivokset suunnittelevat toimintaansa HSBC ennustaa kaivosten tulevaisuuden melko aneemisena (http://www.bnamericas.com/news/mining/anemic-results-for-mining-companies-expected-to-continue-hsbc). Jopa niinkin aneemisena että esimerkiksi Vale sulkee kaivoksia (http://www.mining-journal.com/production-and-markets/vale-to-close-frood-mine-by-years-end).

  Toisaalta Cliffsin tapauksessa pitää muistaa että jotkut teräksen valmistajan, kuten korealainen Posco, suunnittelevat menevänsä arvoketjussa alaspäin louhimaan rautamalmia vähentääkseen riippuvuuttaan rautamalmin hinnasta. (http://www.ft.com/cms/s/0/d079ed0c-411a-11e1-8c33-00144feab49a.html#axzz2ArYwdPJ0) Jos mietitään pitkällä tähtäimellä niin tämä tarkoittaisi laskevia hintoja laskevan kysynnän kanssa. En tiedä vielä ilmiön laajuudesta, koska en ole tutustunut siihen paljoa. Selvää kuitenkin on että teräksen valmistajat voittavat. (Vinkkinä kannattaa tutustua Poscoon.)
  Kolmantena pointtina vielä että vaikka Cliffsin P/E näyttää halvalta ja onkin sitä tällä hetkellä. Tulee muistaa että myös moni muu kaivos on edellämainituista seikoista johtuen halpa sekä se että historiallisesti kaivosten P/E luvut eivät ole kovin korkeita olleet. Joten arvostuksen korjaantumiseen uskova saattaa pettyä pahasti. Esim. Rio Tinto P/E on ollut 7 pintaan vuosia.

  Viimeisenä vielä että Cliffs julkaisi osarin tässä 24.10 ja ei ole mielestäni kaunista luettavaa. 26% lasku liikevaihdossa ja yli 70% lasku voitoissa kertoo jäätävää kieltään firman alttiudesta rautamalmin hinnalle. Rautamalmin keskihintahan laski 36% vuoden takaiseen verrattuna. Tulosta tuli ainoastaan 0,59 USD per osake. Viimeiseltä 9 kuukaudelta EPS on 5 USD vs. viime vuoden yli 10. Osake on kuitenkin tippunut kivasti viime päivien aikana ja alkaa lähestyä 52 viikon alintaan. Pitää kyllä laittaa korvan taakse että kun rautamalmin hinta nousee niin Cliffs on suuri hyötyjä tästä eli sitten voin ostaa jos halvalla vielä saan.

  VastaaPoista
 9. Nyt on tultu muutamassa kuukaudessa alas -50%, ajatuksia/analyysejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogikirjoitukseni aikainen maltillinen hinnoittelu taisi olla näin suuren mcapin yhtiön kohdalla markkinoiden ennakointia tämänkaltaisesta pudotuksesta. -50% laskuthan eivät tule aivan syyttä.

   En ole seurannut firmaa ollenkaan. Innostuin biolääkefirmoista niin paljon, että CLF ja tylsempi teollisuus jäi paitsioon. Onko sulla näkemyksiä tilanteesta?

   Poista
 10. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista