tiistai 26. helmikuuta 2013

Sortinon luku -vaihtoehtoinen riskimittariSortinon luku on eräs olemassaolevista riskimittareista. Se on käytännössä yleisemmin käytetyn Sharpen luvun variaatio. Keskeisenä erona näillä kahdella mittarilla on se, että Sortinon luvussa laskentakaavan nimittäjässä on tappioriski (eli downside deviation). Tämän takia Sortinon luku lasketaan huomioimalla vain negatiiviset tuotonvaihtelut, jotka siis lähtökohtaisesti ovat niitä vaihteluita, joita sijoittaja ei halua omaan salkkuunsa.

Luvun keksi Frank A. Sortino. Idea on yksinkertainen; mitä enemmän mitattavalla kohteella on tapana liikkua alaspäin, sitä pienemmän suhdeluvun kaava antaa. Näin ollen pienen Sortino ration osakkeet (kohteet) ovat suuremmassa tappiovaarassa. Toisin sanoen kaava mittaa saamaasi (yli)tuottoa riskittömälle tuotolle ja suhteuttaa sen alaspäin heilahtelun määrään. Jos jotain kurssivaihtelu-pohjaista riskimetriikkaa haluaa käyttää, tämä luku voisi olla oiva vaihtoehto Sharpen luvulle. Sortinon luvun voi laskea luonnollisesti pelkälle yksittäiselle osakkeelle, mutta myös koko salkulle, varallisuuslajille tai indeksille, kunhan tietää käytettävät muuttujat yhtälöön.

lähde: wikipedia.com

Kaavassa R tarkoittaa esimerkiksi salkkusi realisoitunutta tuottoa, T tarkoittaa joko riskittömän koron määrää tai ns. MAR-lukua (eli minimun acceptable return), ja DR tarkoittaa downsiden riskiä. Nimittäjän laskeminen täytyy suorittaa hieman monimutkaisemmalla kaavalla.

lähde: investexcel.net

Alaspäin heilahtavaa kurssia mallinnetaan yllä olevalla kaavalla. Voit laskea myös Excelin VBA (Visual Basic Application) toiminnolla Sortinon ration suoraan, mikäli sinulla on dataa taulukoissasi. 


Sortinon Ratio VBA:lla laskettuna

Function SortinoRatio(returns As Range, MAR As Variant) As Variant
 
Dim n As Integer
Dim i As Integer
Dim avgReturn As Double
Dim mm2d As Double
Dim downDev As Double
 
n = returns.Rows.Count
avgReturn = WorksheetFunction.Average(returns)
moment2d = 0
For i = 1 To n
  If returns(i) - MAR < 0 Then
   mm2d = mm2d + ((returns(i) - MAR) ^ 2)
  End If
Next
downDev = Sqr(mm2d / n)
If downDev > 0 Then
  SortinoRatio = (avgReturn - MAR) / downDev
Else
  SortinoRatio = "undefined"
End If
 
End Function
Skripti on kopioitu suoraan investexcel.net -sivustolta. En ole kokeillut kaavan toimivuutta omaan taulukkooni, mutta tämän linkin takaa löytyy oleelliset tiedot Excel-laskemiseen, mikäli olet kiinnostunut asiasta.


Tässä asiaa selkeyttävä video YouTubesta, jossa tiivistetään selkeästi Sharpen ja Sortinon lukujen keskeiset erot ja käyttö:5 kommenttia:

 1. Myös minusta Sharpe on huono mittari juurikin siksi että se antaa "penalttia" myös ylävolasta, joka on juuri sitä volatiliteettia mitä sijoittaja salkulleen himoaa. Sortino on sille selvästi parempi vaihtoehto. Toinen käyttökelpoinen on Calmar.

  Muuten, Lynxin ja Interactive Brokersin Portfolio Analyst työkalu osaa laskea salkulle niin Sharpen, Sortinon kuin myös Calmar luvut. Helpottaa asiaa kummasti.

  Oman salkun YTD Sortino näyttää olevan 13,89 ja Calmar 101,47. Vastaavasti S&P 500:n Sortino on tällä hetkellä 3,94 ja Calmar 17,27.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuuttavia lukuja :)

   Tiedän tuon, että moni iso osakevälittäjä tarjoaa kattavampia työkaluja. Siksipä uusi broker onkin hakusessa. Ainakin Saxo Bank ja Lynx voisivat tulla kyseeseen

   Poista
  2. Saxosta ei kokemuksia, mutta Lynxiin saa ainakin kattavasti erilaisia työkaluja ostettua kattamaan niitä tarpeita joihin perussetti ei riitä. Itsellä käytössä mm. Thomson Reutersin Fundamentals palvelu, jonka avulla saa osakkeiden fundat haettua todella näppärästi. Uskoisin että se helpottaisi sinunkin työtä. Työkalu näyttää tältä. Hinta on Lynxillä 7 USD/kk ja kuluthan on verotuksessa vähennyskelpoisia.

   Poista
 2. Kiitokset lyhyestä ja selkeästä tekstistä. Törmäsin jossain blogitekstissä juurikin tuohon sortino ratioon ja tarkoituksna oli jossain välissä tutkia asiaa tarkemmin, mutta tässähän tämä oli tiivistetysti. Jostain syystä sharpeen törmää kaikkialla, näihin "järkevämpiin" ratioihin taas harvemmin.

  VastaaPoista
 3. Hi! I run investexcel.net! Thank you for linking to my site :)

  VastaaPoista