Salkkuni allokaatio saisi osakepuolelle selkeää toimialahajautusta Piedmont Natural Gas Companysta (PNY.N), joka on energiayhtiö. Sen ydinbisnes on jakaa maakaasua tavallisille kansalaisille, liike-elämälle, teollisuudelle, energiaa vaativille laitoksille sekä sikäläisiin kuntiin (jotka ovat sen tukkuostajia) Pohjois-Carolinassa, Etelä-Carolinassa ja Tenneseessä. Yhtiö palvelee noin miljoonaa ihmistä. Piedmont on perustettu toisen maailmansodan jälkeen 1949 ja sen päämaja on Pohjois-Carolinassa Charlottessa. Uskon, että yhtiö ajaisi asiansa salkkuni satelliittina nimenomaan pitkänä holdina, kunhan vain ostohinta saadaan kohtaamaan 11 % annualisoitu tuottovaatimukseni. Markkina-arvoltaan yhtiö lasketaan suuriin yhtiöihin sen ollessa noin 2,3 miljardin USD arvoinen (vrt. Fortum noin 12,8 miljardia EUR).
Liiketoiminta lyhyesti. Itse liiketoiminta- ja ansaintamallin ymmärtäminen ei ole vaikeaa; mitä enemmän alueen asukkaat ja teollisuus kuluttavat kaasua, sitä enemmän firman myynti nousee. Laajemmassa kuvassa yhtiön kassavirrat muodostuvat myös osavaltioiden välisestä kaasunjakelusta, kaasun välivarastoinnista sekä omatoimisesta kaasun markkinoinnista.
Arvostus lyhyesti. Nykyarvo ei ole houkutteleva ostoon. Osakkeen hintaan on leivottu jo positiivista tulevaisuutta. Omaksi sisääntulohinnakseni lasken 25 USD tason olevan itselleni lähellä turvallista hintaa.
P/E (ttm) 20,71
P/E (forward) 18,37
P/B 2,22
P/CF 10,5
Korkeasta nykyhinnasta kertoo sekin, että CEO Thomas Skains vähensi omistustaan kesällä (osakkeita tosin vielä jäljellä 267 000). Yhtiön koko liikkellä oleva osakekanta on kooltaan 72 000 000 osakkeen kokoinen, joten CEO:lla on huomattava noin 8 500 000 miljoonan taalan omistus yhtiötä.
Kannattavuus lyhyesti ja lähitulevaisuus.
Oman pääoman tuotto on pysynyt kelvollisella tasolla 10,86%, ja kun sitä vertaa toimialan kilpailijoiden keskiarvoon 1,58%, niin se näyttää jo varsin hyvältä. Tarkempi Du Pont -analyysin ROE:sta paljastaa kuitenkin sen johtuvan hyvin jämäkästä velkavivusta. Toisaalta toimialalle on tyypillistä jo fyysisine infrastruktuureineen olla hyvin paljon pääomaa sitovaa (pääoman kiertonopeus eli asset turnover 0,34) ja velkavivun käyttö on näin perustellumpaa. Nettotuottomarginaali on 9,9%, kun kilpailijoiden keskiarvo on 6,2%.
Osinkohistoria on erittäin mojovaa tasoa. Yhtiö korotti kvartaaliosinkoaan viimeksi maaliskuussa tasolle $0,3 ja vuosituotto onkin sen suhteen 3,8%. Tämä osinkomestari on korottanut osinkoaan putkeen jo 34 vuoden ajan. Toisaalta menneen kurssin ekstrapolointiin ei kannata lähteä, mutta muistaen yhtiön omistajalle jaettavien kassavirran kasvu jo neljän vuosikymmenen ajalta voidaan korostaa viimeisen kymmenen haastavan talousvuoden erinomaisuutta: yhtiön on onnistunut tuottamaan muikeat 10,4 % vuosittain osakkeenomistajalle. Ulosjakosuhde alkaa kuitenkin olla hyväksymälläni ehdottomalla ylärajalla ollen nyt 75,68 % osakekohtaisesta tuloksesta.
Täytyy muistaa, että omistaja-arvo ei voi nousta edes keskipitkällä tähtäimellä, mikäli yhtiön liiketoiminta ei kehity positiivisesti; liikevaihdon ja liikevoiton täytyy kasvaa. Osakekohtainen tulos (EPS) on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana keskiarvolla 5,8% vuodessa ja osinko puolestaan vuositasolla 4,2%. Tämä erotus pitää kuitenkin nykyosinkopolitiikan kestävällä tasolla tehden Piedmontista varteenotettavan osingonkasvattajan pitkään salkkuun.
Maakaasun voisi kuvitella olevan tulevaisuuden energia, ei saastuta niinkuin kivihiilet. Ei myöskään ydinvoiman riskiä.
VastaaPoistaUsan markkinoilla on myös tilaa monille kauppiaille. Ajattelen, että osakkeen riski on huomattavasti pienempi esim. perusteollisuuteen verrattuna.
miten usa:n osinkoverotus kohtelee utilities-yhtiöiden osinkoja? mulla on sellainen mielikuva(!), että niitä verotetaan raskaammin, koska riskittömämpiä. voin olla täysin väärässä.
VastaaPoistaKiitos kommenteista. Niin, nykyisen ekopolitiikan aikana kaasu on hyväksyttävämpää, mutta en osaa nähdä siinä vielä sitä etua USA:ssa ihan vain sikäläisen kulttuurin asenteista. Ehkä joskus vielä sekin muutos tapahtuu.
VastaaPoistaTuo utilities-toimialan kevyempi verotus olisi minulle uusi asia! Olen ollut käsityksessä, että se on sielläkin tasalaatuista, mutta paremmin tietävät astukoon esiin. Tuo asia muuten liittyy tulevaan Fiscal Cliffiin, mikä saattaa avata suomalaiselle piensijoittajalle mielenkiintoisen aseman. Nythän liittovaltion velkakaton jälleen lähestyessä ollaan myös osinkoverotusta kiristämässä...