keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Fiskars ostaa laatuporsliinia


Suomen vanhin toiminnassa oleva yhtiö Fiskars Oyj Abp laski tänään ulos pörssitiedotteen, jossa se kertoo sopineensa Royal Copenhagen A/S:n ja Royal Scandinavian Modern KK Japan -yhtiöiden koko osakekantojen ostosta tanskalaiselta pääomasijoitusyhtiöltä Axcelilta. Yllä oleva tuoteportfolio saa uuden seuralaisen jo ennestaan arvokkaaseen seuraan.Tiedotetta referoiden kyseessä on Tanskan kuningasperheen 1775 perustama posliiniastiastoja tekevä tanskalainen yritys, jonka eräs tärkeä markkina-alue on Aasiassa. Royal Copenhagen on viime vuosina käynyt onnistuneesti läpi muutosstrategiaansa, mihin ovat kuuluneet tuotepohjan laajentaminen kannattavasti sekä toimitusketjun tehostaminen. Lisäksi myös Fiskars toteuttaa strategiaansa, missä se on aikonut olla kasvuhakuinen ja suunnata kasvaville markkinoille. Aika näyttää onko yritysosto kannattava; uuden tuotteen (eli Royal Copenhagenin astiastojen) on tuotettava enemmän, mitä Fiskars joutuu maksamaan yhtiön ostosta, sen toiminnan ylläpidosta sekä mahdollisista korkokuluista, joita voi syntyä, jos yritysostoa lainoitetaan velalla.

Osakkeiden kauppahinta on 66 miljoonaa EUR, josta vähennetään yritysoston mukana tuleva Royal Copenhagenin nettovelka ja siihen lisätään tietysti ostohetken kassan arvo. Tämän enterprise valuen (korjatkaa jos olen väärässä) tulisi olla jokaisen sijoittajan eräs keskeisimmistä komponenteista omia osakeostoja suunnitellessa ja yrityksen arvostusta miettiessä. Royal Copenhagen teki liikevaihtoa vuonna 2011 muuten juuri 66 miljoonaa EUR ja sen EBIT oli 5 miljoonaa EUR. Kirja-arvona yhtiöllä oli tuolloin 55 miljoonaa EUR. Tämän kaupan odotetaan näkyvän positiivisesti Fiskarsin liikevoitossa jo ensi vuodesta alkaen. Arvosijoittaja myös muistaa, että pitkällä tähtäimellä omistajalle virtaava rahamäärä ei voi kasvaa, mikäli yrityksen liikevaihto ei kasva.

EDIT  

Osto omistajan näkökannalta.

Asiaa tulee tarkastella nimenomaan siltä kannalta, että tuoko yritysosto jotain lisäarvoa Fiskarsin omistajalle. Muutamilla suoraviivaisilla oletuksilla (kuten sillä, että Royal Copenhagenin liiketoiminta säilyy ennallaan) voidaan tiivistää tulevia suuntaviivoja seuraavasti:

+ Liikevaihto ja sitä myöten liikevoitto kasvaa
+ Liikevoittoprosentti kasvaa, sillä Royal Copenhagen on toiminut tehokkaammin kuin Fiskars
+ Fiskars pääsee myymälöidensä kautta uusille markkinoille ja mahdollisesti myös kohtaamaan uutta asiakassegmenttiä. Sama pätee toisin päin posliineille.
+ Laadukas tuoteportfolio kasvaa

- Fiskarsin oma liiketoiminnan kehittyminen on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kehnoa; liikevaihto ei ole juurikaan kasvanut, mutta parantuneet katteet ja tehostunut liiketoiminta on sentään vahvistanut liikevoittoa.
- Fiskars on edelleen hyvin riippuvainen Wärtsilästä. Ilman sitä Fiskarsin pörssihinnasta putoaisi noin kymmenen euroa pois. Oman myynnin olisi siis syytä parantua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti