tiistai 11. syyskuuta 2012

Osinkotuottojen mukavuus

En tunne ketään sijoittajaa, joka ei ottaisi yhtiön maksamaa osinkoa vastaan. Osa tyytyy maltillisiin osinkoihin, koska näkee jaettavissa olevilla varoilla olevan muutakin käyttöä yhtiössä. Toinen osa puolestaan metsästää hyvän osinkotuoton ja samalla myös mukavien kassavirtojen yhtiöitä. Molemmissa on puolensa, sanon.


Pidän Google Spreadsheetissä yllä myös taulukkoa erikseen saamilleni osingoille. Ynnäilin jälleen taulukkoa Automodularin Q3-osingon jälkeen (kvartaaliosinkotuotto keskihinnallani 0,06/2,78 = 2,16%), ja sieltä sain summaksi ihan mukavia lukuja. Koko salkun hankintahintaan verrattaessa saamani osinkotuotot yltävät tasolle 5,7 % kokonaisuudessaan ja annualisoituna 2,39 %. Tästä puuttuu Fiskarsin tämän vuoden syysosinko, joka nostaa koko tuottoa tasolle 6,9 % ja vuosikohtaisesti 2,64 %:iin.Tämähän on mukavaa, rahaa tulee vaikkei sitä erikseen talletuksena Nordnetiin tee.  Aion totta kai sijoittaa rahat takaisin markkinoille, sillä tiedostan sen korjaavaan pitkässä juoksussa salkun tuottoa huomattavasti ylöspäin. Kuka muistaa vielä viime vuonna ehdotettua muutosta piensijoittajien verotukseen siten, että osingot tulisi voida sijoittaa verottomasti takaisin markkinoille? Tähän tarkoitukseen on olemassa jo kyllä indeksiosuusrahastoja.


Yllä olevat osinkotuotot eivät poista sitä tosiasiaa, että itse osakekurssien kehno kehittyminen on johtanut koko salkkuni arvon polkemiseen lähes nollakasvussa. Rahani olisivat olleet siis paremmassa turvassa esimerkiksi pankkini tarjoamalla säästötilillä 3 % p.a. takuutuotolla. Kun otetaan huomioon vielä inflaatio sijoitusurani aikana, niin pääomaani on siis tuhoutunut.

3 kommenttia:

  1. On ehkä turha tarkastella kuitenkin noin lyhyellä aikavälillä tuottoja, vaikka se spekulointi niin kivaa onkin. Eri asia on tietysti se, jos on myynyt tappiolla mikä voi tietysti joskus olla viisastakin. Laskennallinen arvo lyhyellä aikavälillä heittelee niin paljon ettei se ole mielekästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos asiallisesta muistuttelusta TT. Tätähän teen siis spekuloinnin ilosta :) Olen kirjoittanut aiemmin, että spekukatiivisiin ostoihin, joten pitää harrastaa tämmöistä halpaa turhuutta. Pyrin siirtämään muutenkin tarkasteluhorisonttia kvartaalitasolta vielä pitemmäksi. Osakepaino tullee putoamaan ennen pitkää salkussani huomattavasti.

    VastaaPoista
  3. Osinkotuotot ovat kyllä mukavia, mutta ärsyttävän verotehottomia. Harmi kun hallituksen linjaukset pilasivat PS-tilit, jotka olisivat mahdollistaneet verotehokkaan osinkoyhtiö salkun pyörittämisen...

    VastaaPoista