torstai 16. elokuuta 2012

Osakkeiden valuuttakurssiriski


Salkkuaan eri osakkeiden ja sijoitusinstrumenttien välillä hajauttava sijoittaja joutuu uuden riskin eteen; sijoituksesta saatavat tuotot voivat laskea merkittävästi, jos instrumentit koostuvat useammasta kuin yhdestä eri valuutasta. Tämä riski on osin itse hallittavissa, sillä "vieraan" valuutan painon voi kukin sijoittaja itse päättää omassa salkussaan. Sen nimi on valuuttakurssiriski ja se on vieläkin modernin liiketoiminnan oleellinen osa. Itse valuuttakurssien muutoksille sen sijaan ei kukaan pysty itse tekemään mitään, vaan niitä ohjaavat paljon suuremaat voimat.


 Aloitetaan perusteista. Valuuttakurssi on siis kahden välinen vaihtosuhde. Käytännössä valuuttojen arvoero ilmaistaan kotimaan valuutan arvo vieraassa valuutassa, esimerkiksi EUR/USD 1,26. Yhdellä eurolla saisi siis 1,26 Yhdysvaltain dollaria. Itse valuuttakurssi puolestaan määräytyy yksinkertaistettuna kysynnän ja tarjonnan suhteena, joihin puolestaan vaikuttaa muun muassa valuuttakurssijärjestelmät. Kyseisten järjestelmien ääripäät ovat kelluva valuutta ja kiinteä valuutta. Kysyntä ja tarjonta määräytyy sitten kaupankäynnistä kahden valuutta-alueen välillä. Näin ollen esimerkiksi Suomen vienti- ja tuontiteollisuus on hyvin merkittävässä osassa valuuttakurssien muodostumisessa, mutta toisaalta valuuttakurssit vaikuttavat myöskin päinvastoin itse teollisuuteen.


 Itse valuuttakurssien määräytymiselle on monennäköisiä teorioita alkaen Fisher-teoriasta aina arbitraasikauppaan, mutta niistä en tämän syvemmin tiedä mitään enkä ala niitä nyt opiskelemaan. Aikanaan esimerkiksi sivutoimisissa laskentatoimen opinnoissa saatan vielä törmätä asioihin. Mutta niistä sitten joskus ehkä lisää.


Valuuttakurssiriskejä on neljää tyyppiä.

 1. transaktioriski
 2. translaatioriski
 3. ekonominen riski
 4. spekulatiivinen riski

Transaktioriski kuvaa sitä vaikutusta, mikä syntyy kun tietyn ajanhetken osakeoston realisoituminen myöhemmin omaan valuuttaan. Toisin sanoen EUR/USD: 1,2 suhteella osaketta dollareissa ostanut sijoittaja myy vuoden kuluttua kaikki ostamansa osakkeet suhteella 1,4 nettoaa euroissa rahaa, vaikka osakkeiden hinta olisi polkenut paikoillaan ja osinkoja ei olisi maksettu. Translaatioriski tunnetaan myös oman pääoman valuuttariskinä tai kirjanpidollisena riskinä, ja se koostuu esimerkiksi jonkin ison konsernin sisällä kun tytäryhtiöt muuttavat kassavirtojaan itse emoyrityksen perusvaluuttaan.

Ekonominen riski tarkoittaa myös "väärän kurssitason riskiä". Tämän riskin määrä on noussut, kun liberaali kaupankäynti on lisääntynyt eli esteet tullien ynnä muiden muodossa ovat vähentyneet; kaupankäynti helpottuu, mutta riski epäonnistumiselle kasvaa. Esimerkiksi euro voi olla ekonomisen riskin vuoksi yli- tai aliarvostettu, jolloin kyseisellä valuutalla operoivat yhtiöt kärsivät kohonneista työvoima- ja materiaalikustannuksista. Spekulatiivinen riski syntyy, kun esimerkiksi yksittäiset sijoittajat tai isommat toimijat käyvät kauppaa valuutalla arbtraasikaupan hengessä. 

Näin ollen huomannet, että piensijoittajalla on hankala vaikuttaa valuuttakurssiriskiin.'


Esimerkki potentiaalisesta ostokohteestani


Käytännössä sijoittaja joutuu kuitenkin valitsemaan ostohetken, jolloin hän altistuu sen hetkisellä vaihtokurssilla valuuttariskille. Tämä on se kohta, jossa kyseiseen riskiin voi eniten itse vaikuttaa. Oman valuutta- ja osakeposition voi suojata operatiivisesti ja finanssisuojauksella. Näistä ehkä myöhemmin lisää. 

Olen ajatellut ostaa NYSE:ssä noteerattavaa Medtronicia, jonka noteerausvaluutta on luonnollisesti Yhdysvaltain dollari. Jos ostaisin valuutta esimerkiksi nykyisellä EUR/USD: 1,2355 vaihtosuhteella ja ostoni koko olisi se vähän vajaa tuhat euroa (otan tähän helppouden vuoksi summaksi 1000€), niin saisin Medtronicia seuraavanlaisesti.

1000 EUR * 1,2355 = 1235,5 USD,            Medtronicin kappalehinta 40,85 USD

<=> 1235,5 USD / 40,85 USD/kpl  =  30 kpl Medtronicia


Nyt oletan, että euro kaikesta huolimatta on vahva valuutta 10 vuoden kuluttua, jolloin olen etukäteen kaavaillut myyväni Medtronicin osakkeet. Tuolloin vaihtokurssi olisi vahvistunut tasolle EUR/USD: 1,468 saakka. Eli dollari olisi heikentynyt.

Sattumoisin Medtronic olisi junnannut paikoillaan ja minä tomppeli en ollut luopunut tuossa ajassa osakkeista, jolloin positioni arvo olisi edelleen 1235,5 USD.

1235,5 USD / 1,468  =  841,6 EUR

Kannattiko? Laskuista on tarkoituksella jätetty kaikki kulut valuutanvaihdoista ja toimeksinannoista alkaen poissa, mutta ne mukaan laskettuna tuotto olisi ollut vielä surkeampi. Näin ollen heikolla eurolla ostaminen ja vahvalla myyminen on itse yritysriskin lisäksi pahaa myrkkyä sijoituksen tuotolle. Paljon mukavampaa olisi vahvalla ostaminen ja heikolla myyminen.

Euro on nyt heikoilla ja voi heikentyä edelleen syksyn mittaan suhteessa dollariin, joten nyt ei ole oikein ostajan markkinat USA:n suuntaan tai ylipäätään ostokohteisiin, joiden noteerausvaluutta on joku muu kuin euro. Odottelen syksyn uutisia, ennen kuin altistan lisää rahaa valuuttakurssiriskille.
Lähteenä minulle tämän teossa ovat olleet muun muassa Niko Suorannan opinnäytetyö sekä valuuttakauppaopas.com -sivusto.

3 kommenttia:

 1. Koska ostokohteesi on kansainvälinen yritys, suosittelen lukemaan Oldenburgin vanhan postauksen:
  http://www.seligson.fi/phoebus/blogi/show_item.asp?itemID=105

  VastaaPoista
 2. hyvä huomio. olen tullut samaan lopputulokseen $-osakkeiden kanssa. odottelen mitä €urolle tapahtuu.

  VastaaPoista
 3. @Juha: kiitos vinkkauksesta. Luin jutun. Oldenburgilla vaikuttaa olevan fiksuja, mulle järkeenkäypiä ajatuksia. Oon ennenkin törmännyt miehen filosofiaan, mut pitää tutustua lähemmin ukon ajatuksiin.

  Anonyymi toisaalta tilanne voi edetä myös siihen suuntaan, että euro heikkenee edelleen jääden heikoksi ja riitaiseksi valuuttaunioniksi. Eli euro olisi nyt vahva ja dollarinoteeratun osakkeen osto kannattaisi. Never know

  VastaaPoista