torstai 31. toukokuuta 2012

Kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin?
Usein kuulee väitteen, että aina kannattaa sijoittaa tai olla edes markkinoilla mukana. Pahinpana peikkona pidetään markkinoilta pois oloa tai kokonaan käteisenä olemista, sillä tuolloinhan raha ei tee työtä. Totta turisevat, myöntelen. Mutta kuinka onnistuu psykologisesti hankala laskeviin kursseihin ostaminen tai yleensäkin mollitrendin ollessa voimissaan? Vai onko se edes hankalaa, kun tietää kurssien pitkässä juoksussa olevan noususuuntaisia?

Russ Koesterich kirjoittaa iShares-blogissaan sijoittajille neuvoja, kuinka tarkastella tätä meille niin läheisen ja rakkaan Euroopan pankki- ja rahoitusongelmien kehittymistä. Koesterich osa  mielestäni napakasti tiivistää sen, mitä skenaarioita osakeostojaan ja allokaatioitaan miettivän sijoittajan kannattaa pohtia. Sijoitatko Eurooppaan tai yhtiöihin, joiden päämarkkina-alue on Eurooppa. Itseäni on pitkän aikaa kiinnostanut muiden muassa tämä ETF. Nykymeiningin ollessa valloillaan en kuitenkaan uskalla hypätä junaan, vaan odottelen. Pitäisiko kesäkuukausiksi laittaa pohjaonki pyytämään pienellä syötillä?


4 kommenttia:

 1. Mielestäni markkinoilla kannattaa olla mukana, koska tulevaa kehitystä on mahdotonta ennakoida. Lisäksi tutkimusten mukaan merkittävä osa tuotoista selittyy muutaman parhaan päivän tuotoilla.

  Omia sijoitushaluja Eurooppaan nykyinen tilanne vähentää selkeästi, mutten kuitenkaan eurooppalaisia sijoituksiani ole realisoimassa.

  VastaaPoista
 2. Eli pitäisi siis osata tai kyetä vahingossa ajoittamaan markkinoita?

  Itse ajattelen myös, että en ole realisoimassa näitä Euroopan ostoja. Meneeköhän se sitten amatöörin virheeksi, ettei tajua taaskaan luopua tarpeeksi ajoissa ja ottaa tappioita tyynesti? Milloin muuten herra Markkinan "veri virtaa kaduilla"? Slangin mukaanhan silloin ne parhaat ostot tehdään Buffettia myöten.

  VastaaPoista
 3. Aina kannattaa olla markkinoilla mikäli osakkeet eivät ole täysin ylihintaisia ja sen hahmottaminen on hyvin vaikeaa. Mikäli ei löydy mitään sopivaa ostettavaa niin sitten ei kannata ostaa vain tekemisen vuoksi. Alkaa noita osakkeita taas pikkuhiljaa olla ostohinnoissa, mutta tuskin ostamiseen kovaa kiirettä on.

  VastaaPoista
 4. Markkinoita ei kannata mielestäni ajoittaa, koska tällöin on suuri mahdollisuus, että parhaiden tuottopäivien tuotot jäävät saamatta ja kokonaistuotto heikkenee merkittävästi. Esimerkiksi http://www.fpanet.org/journal/BetweentheIssues/LastMonth/Articles/MissingtheTenBest/ mukaan 1984-1998 tippui koko 15 vuoden aikakauden tuotto puoleen, mikäli 40 parhaan päivän tuotto meni sivu suun. Toki myös huonoimpien päivien välttäminen parantaa tuottoa merkittävästi, mutta tämä edellyttäisi onnistunutta markkinoiden ajoittamista.

  VastaaPoista