perjantai 28. helmikuuta 2014

Soluvaurioiden korjausmiehet -Aastrom Biosciences



Biotech-sektori tuottaa itselleni päänvaivaa. Toimiala on haastava perkattava, sillä tiedonhakijan on oltava todella kylmä, jotta yhtiöiden ympärillä olevaa hypetystä osaa riisua pois. Se on hankalaa, sillä näyttää, että huuma uusista miljardilääkkeistä ja mullistavista terapioista voi tarttua rahoitusalan ammattilaisiin ja analyytikoihinkin. Analyytikko voi antaa "väärän positiivisen" suosituksen, ja rohkeneeko sitä lähteä itse muuttamaan?

Research LabAastrom Biosciences (NASDAQ:ASTM) on vuonna 1989 perustettu amerikkalainen bioyhtiö on omistautunut kehittämään kantasoluhoitoja sydän- ja verisuonisairauksiin. Parhaillaan yhtiö tutkii soluhoitoja USA:ssa potilastutkimuksilla dilatoivaan kardiomyopatiaan, eli sydämen vajaatoimintaa aiheuttavaan, sydäntä laajentavaan tautiin. Tämä tärkeä tautiryhmä aiheuttaa merkittävää kuolleisuutta ja sairastavuutta, mutta hoitovaihtoehdot nykyisellään ovat edelleen rajalliset. Aastromin kandidaatti kyseisten ongelmien ratkaisuun on ixmyelocel-T-niminen "solupohja". Patentti tälle kantaa vuoteen 2027 saakka USA:ssa, Euroopassa ja Australiassa. Tähän Aastrom keskittynee suurimmin panostuksin.

Toinen kokonaisuus on hapenpuutteesta johtuvan raajakivun hoitoon suunnattu kantasoluhoito. Suomennos kriittinen raajaiskemia tuntuu hieman kömpelöltä, joten puhutaan CLI:stä (critical limb ischemia). Se on kehon ääreisosien verisuonisairaus, joka on seurausta verisuonten kalkkeutumisesta ja siitä seuraavasta pitkäaikaisesta tulehduksesta. Tämä kalkkeutuminen johtaa merkittävään verenvirtauksen vähenemiseen jalkoihin ja joskus käsiinkin. Hoito on tällä hetkellä elintapaohjausta (tupakka pois, terveellinen ruokavalio ne.), haavojen hoitoa, kivun lievittämistä ja parhaimmillaankin toimenpideradiologista verisuonen "hoonausta", revaskularisaatiota tai kirurgista ohitusleikkausta toisella verisuonella. Lääkettä itse patogeneettiseen mekanismiin ei ole olemassa.


Pienellä päivävaihdolla kaupattava osake reagoi omalaatuisesti bittiavaruudessa leijuviin uutisiin. Hinta voi syöksähtää yllättävään suuntaan ilman mitään merkittävää uutista tärkeimmästä, tutkimushankkeiden etenemisestä. Jotta pääsisitte paremmin kartalle, lyön pöytään puolestanne hieman speksejä yhtiöstä, Markkina-arvo on nykyisellään lilliputtimaiset 17 mUSD.

Annual Income Statement Data 4-traders.com
Actuals in M $Estimates in M $
Fiscal Period December201020112012201320142015
Sales0,090,020,020,010,010,01
Operating income (EBITDA)--28,4-33,121,916,4-
Operating profit (EBIT)-17,9-29,0-33,8-21,3-19,5-21,1
Pre-Tax Profit (EBT)--19,7-29,5---
Net income-17,7-19,7-33,5-20,2-18,5-16,0
EPS ( $)-14,4-10,2-16,2-6,60-4,39-3,17
Dividend per Share ( $)----0,20-
Yield----4,96%-
Announcement Date08/17/2010
12:30pm
03/12/2012
08:11pm
03/18/2013
08:01pm
---



Actuals in M $Estimates in M $
Fiscal Period December201020112012201320142015
Debt------
Finance------
Operating income (EBITDA)--28,4-33,121,916,4-
Leverage
(Debt/EBITDA)
------
Capital Expenditure0,121,030,27---
Book Value Per Share (BVPS)------
Cash Flow per Share------
Announcement Date08/17/2010
12:30pm
03/12/2012
08:11pm
03/18/2013
08:01pm
---


Miksi siis sijoittaa raskaasti tappiolliseen, pieneen ja heikon taseen yhtiöön? Rahojen sijoittaminen yhtiöön on vedonlyöntiä tulevien onnistumisten puolesta, näin olen sijoitusteesin tämän yhtiön kohdalla itselleni hahmottanut. Yhtiötä seuraa yllättäen todella monta analyytikkoa, mikä yhtiön markkina-arvo huomioon ottaen on poikkeavaa. Miksi? Onko Aastromissa jotain poikkeavaa? Voimmeko siis olettaa, että Aastromin nykyhinta olisi tehokkaasti hinnoiteltu? Eihän monen ihmisen konsensus voi olla kovin pielessä.

Pieni markkina-arvo antaa itselleni myös signaalin, että sijoittaisin omia rahojani tähän varovaisesti. Maalaisjärkinen ajattelu siitä, että isommat firmat poimivat kypsät hedelmät, kunhan ne ovat ensin kasvattaneet omalla riskillään ja työnteollaan tuotoksensa pahimpien halla-aikojen yli, pitää edelleen kutinsa. Esimerkiksi Feuerstein-Ratain rule on toiminut yllättävän hyvin. Sääntö menee pääpiirteissään näin: mikäli syöpälääkettä kehittävän yhtiön markkina-arvo on alle 300 mUSD, niin faasi III tulee epäonnistumaan. Kymmenen vuoden otannalla sääntö on toiminut sataprosenttisesti (23/23)

Omana entiteettinään on M&A-osasto. Jason Napodano aprikoi tässä jutussa suuren lääkevalmistaja Takedan mielenkiintoa muodostaa allianssi Aastromin kanssa. Takeda olisi taloudellisena backuppina Aastromille, mikäli tilanne sitä vaatisi. Riskin kantaisi Aastrom, hyötyjä olisi korjamassa myös Takeda. 


LÄÄKETIETEELLISTÄ MAKUSTELUA




Nähtyäni nämä kuvat lopetin selaamisen ja rullasin näytölle pari kuvaa uudestaan. Löysin mielenkiintoisen posterin otsikolla "IXMYELOCEL-T PROTECTS THE HEART FROM DAMAGE IN A MURINE MODEL OF HEART FAILURE". Hiirille aiheutettiin pysyvä LAD:in eli vasemman laskevan sepelvaltimon tukos. Jyrsijöiden annettiin toipua kaksi viikkoa, jonka jälkeen kaikkien muiden paitsi naiivi-ryhmän hiirien rintaontelo aukaistiin ja sydämeen ruiskutettiin kyseisen ryhmän ainetta. Neljän viikon kuluttua tästä hiiriltä leikattiin pää poissa ja otettiin sydän talteen. Sydämestä tehdyt leikkeet olivat ylläolevan näköisiä; infarktiarpi oli pienin Ixmyelocel-T -ryhmässä.


Clinicaltrials.goviin on ladattu dataa, jonka perusteella rohkaistuin tutustumaan Aastromiin pintaa syvemmälle. Faasi 2:ssa etenevä trial tutkii ennenkaikkea turvallisuutta, tehokkuutta ja siedettävyyttä potilailla, jotka sairastava tätä iskeemistä dilatoivaa kardiomyopatiaa. Ph2:ssa Aastrom kantaa vielä erittäin suurta riskiä, mutta mikäli trialin tulos on positiviinen esimerkiksi turvallisuuden ja tehokkuuden suhteen, onnistumisen todennäköisyys faasi 3:lle luonnollisesti kasvaa. CLI:tä tutkii kaksi trialia: REVIVE-CLI ja RESTORE-CLI. Kardiomyopatiaan tietoa antavat RENEW-DCM, Impact-DCM ja Catheter-DCM.




Potilaaseen takaisin ruiskutettavan solupohjan toimivuus on ollut yllättävän hyvä.  RESTORE-CLI -tutkimuksen datasta huomaamme (yllä olevasta kuva) suhteellisen riskin vähenemän olevan selkeää, yli 60% tasoa joka tapauksessa ja eron olevan tilastollisesti merkitsevä. Tutkimuspopulaatio on toki liian pieni vielä pitkälle meneviin johtopäätöksiin. Tässä presentaatiossa tiivistetään oivasti viimeisimpiä tutkimuksia. Catheter-DCM tehtiin monikeskustutkimuksena; tärkeimpänä end-pointina siinä oli tutkia turvallisuutta (12 kk follow-up) ja toisena kokonaisuutena tehokkuutta (rakenteellisena mittarina mm. ECHO, subjektiivisena mittarina NYHA-oireisto, toiminnallisena mittarina mm. rasitustestit). Potilaat (n=22) randomisoitiin 2:1 kahteen ryhmään, joista toinen sai nykyisen hoitoprotokollan ja toinen ixmyelocel-T -hoidon katerilla suoraan sydämen vasempaan
kammioon.


 Vanha kunnon NYHA-mittari on yhä oiva keino mitata sydämen vajaatoiminnan oireiston vakavuutta subjektiivisesti. NYHA I tarkoittaa sydänsairautta ilman oireilua, ja NYHA IV on hankalin luokka, jossa potilas oireilee levossakin. Ixmyelocel-T -hoitoa saaneiden tulokset paranivat selkeästi ja enemmän kuin stadardihoitoa saaneiden ryhmässä Erityisesti sydänlihaksen hapenpuutteesta jo lähtötilanteessa kärsineiden ryhmässä (Ischemic DCM, IDCM) tapahtui selkeää paranemista. Samaa tulosten kohentumista havaittiin esimerkiksi 6 minuutin kävelytestissä ja kaikista tärkeimmässä sydämen kaikukuvaksella mitattavasta ejektiofraktiossa eli sydämen pumppaustehokkuudessa. Tutkimuspopulaatio oli auttamattoman pieni, mutta tulokset ovat erityisesti IDCM-ryhmässä rohkaisevia.

Kansantajuinen selvitys siitä, kuinka solupohja saadaan valjastettua
hoitokäyttöön. Suoliluun harjusta otettavasta luuydinnäytteestä saadut 
luuytimen kantasolut ruiskutetaan ihmiseen takaisin käsittelyn jälkeen.
Vieressä oleva kuvaan tiivistyy montakilpailuetua nykyisiin saatavilla oleviin hoitomuotoihin: se on nopeampi, halvempi ja näyttäisi vielä, että turvallisempi kuin edeltäjänsä. Kustannusedusta syntyvä moat kestää vertailun (valitettavan) tehottomaan elintapaohjaukseen, oireiden hoitoon (kipu ja jalkahaavat) saatika operatiiviseen interventioon (toimenpideradiologia tai kirurgia). Yhtiö kertoo keksineensä tässä solukasvatusvaiheessa jonkinlaisen edgen, mutta siitä en löytänyt sen tarkemmin tietoa, koska sehän on patentin takana. Yhtiön tuote on siis muokata ihmisen omia kantasoluja sille asteelle, että muualle elimistöön ruiskutettaessa ne toimivatkin korjaavina soluina. Simple as that.

Aastrom ei ole keksinyt pyörää uudestaan. Multi- ja pluripotenttien kantasolujen muuntumiskyky on tiedetty jo pitkään. Esimerkiksi lihaskudosen seassa olevat satelliittisolut kykenevät sopivan signaalin (esimerkiksi lihasvaurio ja siitä vapautuvat merkkiaineet) alkaa jakaantua lihassoluiksi ja korjata näin syntynyttä vauriota. Tämä solunkypsyttelyprosessi lisää merkittävästi puolustussolujen määrää. Todennäkösesti multipotentit (monikykyiset) tukikudoksen kantasolut ja syöjäsolut (makrofagit) omaavat kyvyn muokata iskemiasta kärsivää kudosta, dumpata lisävauriota aiheuttavan tulehdusreaktion hillitymmäksi sekä kantasoluilla on kyky aloittaa kudoksen uudisverisuonimuodostus.



En omista yhtiön osakkeita, mutta seuraan yhtiön toimintaa suurella mielenkiinnolla. Laajemmat faasit 2b ja 3 tulevat kertomaan bisneksen potentiaalista huomattavasti enemmän. Kolmosfaasiin yhtiö tarvitsee partnerin, sillä sen muskelit eivät tule riittämään kalliin tutkimusvaiheen läpipääsyä. Helpompi vaihtoehto olisi, että tuote myytäisiin eteenpäin, mutta ostomielenkiinnon ratkaisee mielestäni faasi 2b (nimeltään ixCELL-DCM) dilatoivan kardiomyopatian suhteen. Yhtiön johdon puheisiin en ole tutustunut juurikaan, sillä niillä ei ole juurikaan merkitystä, mikäli itse tuote ei ole kunnossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti