keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Turpiin tuli, salkku suli

Salkku vs. vertailuindeksini tämän vuoden alusta saakka. Tarkoituksellinen kannanotto kapeana hajautuksena kostautui.

Mukavista asioista, kuten omasta sijoitusmenestyksestä, on mukava puhua ja kirjoittaa. Sijoittajalle vielä tärkeämpää on kuitenkin käydä läpi tekemiään virheitä ja kohtaamiaan hankalia asioita, sillä
raha-asioissa mokista oppiminen on erityisen kannattavaa. Eihän rahaa kannata uudestaan heittää samaan toivomuskaivoon, jos edelliskertakin oli turhia toiveita.

Viime viikkojen aikana salkkuni koki suoranaisen tragedian. Tämä murhenäytelmä oli ensimmäinen osa teoksesta "Markkinariski on olemassa". Kaikki blogiani seuranneet tietävät, että kyseessä olevat yhtiöt ovat Durect ja Automodular, joilta sain tukkapöllyä aivan kunnolla. Molemmat yhtiöt kohtasivat hyvin tiedossani olevat riskit, jonka jälkeen osakkeet romahtivat. Koska salkkuni on kooltaan vielä aloittelevan sijoittajan pienesti hajautettu osakkeista koostuva salkku, niin jälki oli tuhoisaa. 


CASE AUTOMODULAR




Kanadalainen Automodular kohtasi kaikkien yhtiötä omistavien suurimman pelon ja riskin; ainoa tulonlähde sammuu, kun Ford ei jatka aliurakointisopimusta enää 2015 alusta. Sehän tarkoittaa yhtiön kuin yhtiön kohdalla katastrofaalista tulevaisuutta. Yhtiö itse signaloi kuitenkin, että se yrittää "diversifioida" aliurakointejaan laajemmalle rintamalle. Omistajan kannalta asia on useimmiten vain huono asia, sillä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta johto polttaa rahaa lopulta turhaksi osoittautuvaan etsintään sen sijaan, että olisi toteuttanut hallitun alaskirjauksen ja lapun laittamisen luukulle hieman paremmissa tunnelmissa. Omistajalle jälkimmäinen toimenpide taitaisi olla se parempi juttu. Odottelen yhtiön johdon kommentteja tilanteesta, sillä AM on ostanut omia osakkeitaan takaisin ja mitätöinyt niitä. Myös yhtiön sisäpiiri on ostanut osakkeita. Position koko on enää muutamia satasia, joten katson tätä korttia vielä jonkin aikaa.


CASE DURECT




Durect kohtasi niin odottamattoman markkinariskin kuin olla saattaa. Durectista pääsin irtaantumaan maltillisella -12% turskalla, sillä onnekseni ostohinta oli riittävän alhainen. Huomasin kuitenkin, että minunkaltaisella piensijoittajalla ei ole mitään saumaa hyökätä ensimmäiseen myyntipaniikkiaaltoon, sillä Nordnetin kautta pre-market -kaupanteko ei edes onnistu. Nyt lisäksi näyttää, että molemmissa salkkuyhtiöideni tapauksissa ensimmäinen droppi oli liioittelua, ja kurssit ovat korjanneet itseään ylemmäksi syvimmästä montusta. USA:n lääkeviranomainen haluaa vielä uusintatutkimuksen väärinkäyttöpotentiaalista, sillä Pfizer on "parannellut" lääkkeen koostumusta jollain tapaa (tätä ei ole avattu tarkemmin), jolloin FDA haluaa varmistuksen varmistusta asiasta. Remoxy tulee markkinoille, siitä olen varma. Sitä en tiedä minkä yhtiön markkinoimana se sinne tulee. Sopimus markkinoinnista on siis tällä hetkellä Pfizerillä.

Nimimerkki @Tu0Ki muistutti asiallisesti Twitterissä minua siitä, että Durect joutunee turvautumaan osakeantiin turvatakseen liiketoimintansa rahoittamisen. Cash Burn Rate on vuositasolla noin 14-16 mUSD ja kassa on tällä hetkellä noin 11 mUSD, eli Durectilla loppuu raha vuoden sisään. Firma ei ole ajautumassa konkurssiin, sillä uskon omistajilta sekä yhtiöjohdolta löytyvän vahvan halun saattaa muun muassa Remoxy markkinoille. Yhtiö on velaton, mutta koska Durectilla ei ole osoittaa mitään "kovaa" vakuutta pankkilainan takuudeksi, niin yhtiö ei todennäköisesti saisi lainarahaa kohtuullisilla ehdoilla. Luonnollinen rahanhankintapaikka pörssiyhtiölle on tietenkin pörssi itse. Uskon osakeannin olevan tulossa jopa tämän vuoden aikana. Tämä johtaa loogisesti nykyomistajien omistusosuuden voimakkaaseen diluutioon, mikä heijastuu suoraan osakkeen pörssihintaan. Odotan yhtiön kohdalla osakeantia, johon todennäköisesti osallistun, mikäli se ei ole suunnattu nykyomistajille. Toistan vielä kerran, että uskon itse yhtiön liiketoiminnan olevan hyvillä kantimilla ja johdon riittävän kyvykäs saattamaan lääkkeitä markkinoille. Substanssi on kunnossa.




OPPI


Käytännössä koettu rahojen menetys ei ole vähäpätöinen asia. Näkemykseni biotech-sektorin osakeomistamisesta on muuttunut muun muassa, siten, että sieltä ei juuri koskaan voi poimia salkkuun buy 'n hold osaketta. Muitakin strategisia näkökohtia on tullut esiin, niistä lisää sitten blogimerkinnän muodossa. Olen kuitenkin tyytyväinen fokusoitumisestani terveys-sektorin sijoittamiseen, sillä olen kokenut koulutukseni antavan etua rivisijoittajaan verrattuna. Tämä fokusoitumiseni tulee jatkumaan, syvenemään entisestään.

Isossa kuvassa kamppailen vielä markkinatuoton kanssa tasoissa, sikäli voi olla tyytyväinen. Itse asiassa Nordnetin salkkupalvelusta kuvakaapattu kuva antaa liian pienen tuoton, sillä siitä puuttuu pienipainoiset mukavasti tuottanut Seligsonin Top Global Brands -indeksiosuus sekä 14,5% korkotuoton S-osuudet.




Vanha koirakin voi oppia uusia temppuja. Toisin sanoen; minä tiesin riskien olemassa olon teoriatasolla, mutta käytännössä niiden kokeminen taisi lopulta kuitenkin tuoda uutta oppia itselleni. Vaikka aluksi kielsinkin, että en tästä mitään voi oppia, kun riski oli kerta tiedossa, niin ehkä kuitenkin jotain on muuttunut. Selkäytimeen on saatu nyt muistijälki käteni vipatuksesta, kun salkun keskeisimmälle yhtiölle tuli odottamaton huono uutinen.

11 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Virheiden ja/tai negatiivisten asioiden toteaminen ja niiden läpikäynti on tervettä ja auttaa niiden kohtaamista jatkossa. Niistä tulee myös oppia mahdollisimman paljon ja se ei onnistu, jos niitä ei käsittele.

    Sijoitus strategia tulee olla kunnossa tämän kaltaisissa tilanteissa, jolloin ei tarvitse tehdä päätöksiä tunteeseen pohjautuen. Esim jos olisit myynyt Durectin 1. paniikki dipistä hintaan 0,79 tai jotain sitä luokkaa olisit tehnyt virheen.

    Itselläni on ainakin ongelma sijoitus-strategian kanssa ja en osaa reagoida oikein negatiivisiin uutisiin ja yleensäkin tuntuu, että omistan myös vääriä firmoja vääristä syistä. Tämän vuoden puolella olen myynyt osakkeita vääristä syistä ja olen spekuloinut hinta kehityksellä. Kun on huomannut olevansa väärässä, niin se on harmittanut suunnattomasti.

    Esimerkki: ostin PKC groupia pitkään holdiin muistaakseni hintaan 14,5€ ja osake treidasi noin 17 euron kohdalla osavuosikatsauksen aikaan. Huono osari aiheutti paniikki dropin noin 15 euroon ja ajattelin, että osake tulee tippumaan lisää, koska osari oli niin heikko. Myin osakkeeni hintaan 15,05€. Mutta osake nousi kuitenkin samana päivänä yli 16 euron ja viikon sisällä oli korkeammalla kuin ennen osaria. Josssain vaiheessa myöhemmin katsoin osakkeen painelevan yli 20 euron ja harmitus oli suunnaton, koska olin alun alkaen ostanut firman pitkään holdiin. Tästä otin opikseni kyllä!

    Takaiskuista ei voi kuin oppia ja turha murehtia vanhaa, se mikä on tehty, on tehty. Katse vain tulevaisuuteen!

    VastaaPoista
  2. Turpaan on tullut täälläkin viime aikoina - tosin eri syistä. Kuuluu asiaan. Välillä menee paremmin ja toisinaan heikommin. Näiden bear kausien aikana punnitaan sijoittajan sielu ja erotellaan jyvät akanoista. En tunne yhtäkään menestynyttä sijoittajaa joka ei olisi tehnyt virheitä. Me kaikki teemme niitä. Sitkeys ja periksiantamattomuus erottaa menestyjät luovuttajista. Rock on, kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu!

    VastaaPoista
  3. Voimakasta laskua on löytynyt salkusta täälläkin. Yksi hajautuksen sektori otti iskua markkinoiden epävarmuuden takia. Sitä yrittää toistella suunnitelmaa ja strategiaa mielessään, mutta usko meinaa välillä loppua. Täytyy vain muistaa, että arvon heilahtelu kuuluu asiaan.

    VastaaPoista
  4. Täälläkin alkuvuoden tuotto 18,21% tippunut kesäkuussa -> 12,18. Ei ole mukavaa katseltavaa kun S&P karkaa kauemmaksi omasta salkusta :) SPX vuoden alusta 14,22%

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa joukkoon! Sijoittamisen initiaatioprosessiin kuuluu iso turska, jonka kanssa pitää elää. Siitä otetaan oppia ja jatketaan eteenpäin entistäkin viisaampana. Omia kokemuksia on.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kollegoille! Oikeasti on jopa lievästi huojentavaa kuulla vertaiskohtaloita. :) Nimim. Fyysikko tiedän tunteen. Jossittelu on kuitenkin turhaa, niin makeaa kuin se jälkeenpäin onkin. Täytyy ajatella, että menettelyllä rahalla on ostanut oppia, mistä täytyy ammentaa tuleviin vastaavanlaisiin tilanteisiin.

    Avaan vähän vielä Durectia, jotta osaatte suhteellistaa hapotustani. Pitoajalla 3kk tuotto oli +41,2% mutta viikko vielä päälle, niin myin osakkeet -12,9% tappiolla pois. High risk-high reward.

    VastaaPoista
  7. Hyvä bloggaus ja oikeastaan jopa rohkea kirjoitus, tappioraportteja näkee sijoitusblogeissa harvakseltaan. Toki onhan aina mahdollista että sijoitusblogistit eivät tee tappioita :D

    Blogimerkinnän sisältöön liittymätön kysymys: Mitä ohjelmaa/sivustoa käytät tuon ensimmäisen kuvan muodostamiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä muut bloggaajat eivät ole tällaisia amatöörejä ja tee turskaa? :)

      Käytän Googlen Spreadsheetiä tuon piirtämiseen. KTR on kirjoittanut aiheesta hyviä bloggauksia, käy lukemassa sieltä ohjeet jos kiinnostuit!

      Poista
    2. Pitääpä käydä katsomassa, kiitos.

      Poista
  8. Taisit olla Duectin suhteen turhan hätäinen? Itse seurailen sitä kiinnostuksella.

    http://seekingalpha.com/article/1640992-pfizer-starts-new-remoxy-trial-outlook-bullish-for-durect-and-pain-therapeutics

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hätäinen varmasti olinkin, vaikken ensimmäisiin paniikkiaaltoihin tempautunutkaan. Myin Durectin -12% tappiolla, mutta jos olisin pitänyt kylmästi pääni, niin olisin nyt +21% voitolla :) Tämä on tätä jossittelua.

      Olen seurannut Durectia edelleen tiiviisti ja tämä Pfizerin jatkoaikomus on kyllä tiedossa. Tilanne myyntihetkestä ei sikäli ole muuttunut, että Pfizer vastannee CRL:ään vasta "mid-2015" jonka jälkeen rojalteja olisi luvassa (kun lääke siis edennee NDA-hakemuksen jättöön). Tänä vuonna Durect on käyttänyt kassastaan puolessa vuodessa n. 4 mUSD eli tasaisen vauhdin kulutuksella noin 8m$ tälle vuotta. Se on vähemmän kuin arvelin, mutta johtanee silti osakepainantaan. Vuosi sittenhän osakemäärä laimentui 87 milj kappaleesta -> noin 101 milj osakkeeseen. Uskon siis edelleen, että uusilla osakkeilla haetaan oman pääoman ehtoista rahoitusta pörssistä, ehkä vielä tänä vuonna. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa osavuosikatsausta!

      Poista