keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Huimat näkymät edessä -IntelGenx Corp.Olen pitänyt hiljaiseloa blogin suuntaan viime aikoina, mutta sen ajan olenkin käyttänyt markkinoiden tutkimiseen ja yhtiöiden penkomiseen. Nyt näyttää siltä, että biopharma-sektori tarjoaa vähän väliä erittäin houkuttelevia ostokohteita, jotka eivät millään tartu tunnuslukuja tarkkailevan sijoittajan silmään.

Joku on sanonut, että kaikki sijoittaminen on tavallaan arvosijoittamista. IntelGenx (TSV:IGX) on mielestäni arvo- ja kasvusijoituksen välimailta, sillä siitä löytyy tavallaan tunnuspiirteitä molemmista ryhmistä. Arvoyhtiön piirteitä siinä edustaa mielestäni yhtiön tuoteputki, jota ei ole hinnoiteltu pörssikurssiin. Kasvuyhtiön roolia näyttelee yhtiön kasvuhakuinen strategia sekä monet tunnusluvut, kuten tappiollinen liiketoiminta. Suosittelen jokaiselle firmasta kiinnostuville tutustumista yhtiön kotisivuihin. Montrealissa perustettu pieni, vain kymmenkunta henkilöä työllistävä bioteknologiaa hyödyntävä lääkefirma on laajenemassa suurempiin saappaisiin. Markkina-arvoltaa yhtiö on todellinen lilliputti, sillä osakekannan markkina-arvo on tällä hetkellä vain 33 mUSD.YHTIÖN LIIKETOIMINTA


IntelGenx esittelee itsensä niin kutsutuksi uusien "lääkealustojen" innovaattoriksi, joiden päälle se on rakentanut laajan ja hajautetun portfolion. Se käsittää tuotteita, joiden käyttöaiheet kattavat muun muassa vakavan masennuksen, verenpainetaudin, erektiohäiriön, migreenin, unettomuuden, keskushermoston useampi käyttöaihe, idiopaattisen (tuntemattoman) keuhkofibroosin, syöpätaudit ja kivun. Portfoliota on laajennettu myös eläinten terveystuotteisiin. Ryyditän tätä blogimerkintää runsain kuvin, jotka on poimittu yhtiön omilta kotisivuilta sijoittajille tarkoitetusta esitelmästä. Tiedot ovat tuoreita, sillä esitys on päivätty viime huhtikuuhun.Analogia edelliseen ostooni, Durectiin on ilmeinen; molempien perusidea on parantaa jo olemassa olevaa. Tällainen liiketoimintaidea pitää sisällään etuja, sillä markkinalla oleva lääkeaine on todennäköisesti todettu turvalliseksi eikä takaisinvedon riskiä enää ole. Patentti tuotteelle silti saadaan, sillä patenttia voi hakea myös lääkealustaa tai jotain sen komponenttia kohtaan.Yhtiön toimintastrategia on järkeenkäypä niche-sijoitukselle.MITÄ SAAN OSTAESSANI INTELGENXIÄ?


IntelGenxillä on kolme omaa lääkealustaa. Ne ovat syntyneet oman tuotekehityksen tuotteina, ja yhtiö omistaakin niihin kaikki oikeudet patentteineen. Lääkealustoja ovat välittömästi limakalvoilla liukeneva oraalinen filmi VersaFilm™, limakalvoilta liukeneva tabletti AdVersa™ sekä kontrolloidusti lääkeainetta vapauttava monikerrostabletti VersaTab™. IntelGenxillä on aggressiivinen suuntaus hakeutua lääkemarkkinalle, jossa ei ole kovaa kilpailua, eli olemassa olevia hyviä lääkkeitä on vain vähän. Yhtiön nopeasti kasvanut tuoteputki koostuu useasta eri lääketutkimuksen vaiheissa olevista tuotteista ja se on käyttöaiheiden laajudeltaan hyvin potentiaalinen (vrt. esim Orion, jolla 7 lääkettä 6:een indikaatioon).


Yllä olevasta kuvasta noteeraamme sen, että itse asiassa koko pipeline rakentuu kolmen edelläluetun yhtiön oman innovaation päälle, mutta lääke vaihtuu. Tämä luo mahdollisuuden hajauttaa kasvua monen veturin varaan, sikäli mikäli niitä vetureita koskaan kiskoille asti saadaan. Markkinoille on saatettu jo yksi lääke ja toisesta on jätetty NDA (New Drug Application) FDA:lle eli lääkeviranomaiselle.


Forfivo XL™ -niminen masennuslääke saatiin kaupattavaksi vastikään. Lääke sisältää bupropionia, joka on poikkeuksellisen erilaatuinen olemassaolevien masennuslääkkeiden kanssa. Se luetaan ei-trisykliseksi masennuslääkkeeksi, jolla on noradrenaliinin ja serotoniinin takaisinottoa estävä vaikutus. Forfivon etu kilpailijaan verrattuna on sen erilainen annoskoko, 450 mg, joka on muita olemassa olevia 150 ja 300mg vahvuuksia tujumpi yhdistettynä "kontrolloivasti lääkettä vapauttavaan" tablettiin, niin kuin yhtiö itse omaa tuotettaan mainostaa.

Forfivo XL:llä on otettavissa oma pieni jalansija markkinoilla. Lääkettä myydään vain USA:n markkinoilla Edgemont Pharmaceuticalsin toimesta. IntelGenx saa lääkkeestä vielä jonkin verran kertaluonteisia maksuja Edgemontilta sekä myyntirojalteja lääkkeen myynnin mukaan. IntelGenx on projisoinut tuloja itselleen Forfivosta noin 2,1 mUSD tälle vuodelle (n. 15 mUSD bruttomyynnistä 10-15%) ja vuodelle 2016 jo 8,8 mUSD.
VersaFilm™:in varaan voidaan laskea vielä enemmän. Pian markkinoille pääsevä migreenifilmi sisältää risatriptaania. Muita käyttöaiheita filmille on sovelletettu erektiohäiriöön ja unettomuuden hoitoon. Filmin tekee erikoiseksi se, että se liukenee sekunnissa parissa suuhun, jolloin esimerkiksi migreeniin otettava kohtauslääke risatriptaani pääsee vaikuttamaan mahdollisimman nopeasti. Se on kilpailuetu kuvassakin mainittuun verrokkilääkkeeseen Maxalt MLT:hen (samaa risatriptaania, mutta tabletissa). Migreenifilmi päässee myyntiin ensi vuonna, jolloin sille on laskelmoitu noin 16 mUSD bruttomyyntiä. IntelGenx ei ole paljastanut kumppanuusehtoja VersaFilmista. Filmimuodolla on muuten myös toinen kilpailuetu tablettiin verrattuna, ja se on yllättävästi filmin valmistuskustannus. IntelGenx saa kustannusedun puolelleen lääkettä markkinoidessa.MITÄ SOPII ODOTTAA?Vuoden 2013 aikana voimme nähdä siis merkittäviä katalyytteja edessä; lääkeviranomaisen hyväksyntä migreenifilmille ja jopa erektiohäiriölääkkeelle olisivat suurella todennäköisyydellä itsenäisiä katalyyttejä. Viimeistään ensi vuonna markkinalla oleva migreenilääke alkaa tuoda operatiivista kassavirtaa yhtiöön vahvistaen tasetta. Tämän on pakko näkyä joko kurssin huomattavana vahvistumisena tai muuten ollaan suuren hinnoiteluvirheen äärellä. Huomioikaa, että sekin on mahdollista.

Yhtiö on kooltaan lilliputti. Sillä voi käydä kauppaa USA:ssa OTC-markkinalla Bulletin Boardilla, sekä Kanadassa, Toronton Venture-pörsissä. Torontossa osakkeen likviditeetti on tosin joinain päivinä nolla, joten sieltä en taida yhtiötä ostaa. USA:ssa osaketta vaihdetaan sentään enemmän, mutta Nordnetin kautta olisi tehtävä puhelintoimeksianto OTCBB-markkinalle. Selvitin asiaa Nordnetistä, ja kulut olisivat normaalit kaupankäyntikulut USA:an.
LÄHIVUOSIEN TODELLINEN ARVO


Skaalaamalla ylläolevia tietoja tietyillä oletuksilla, voimme karkeasti arvioida yhtiön todellista arvoa, fair valueta. IGXT:n markkina-arvo on tällä hetkellä noin 33 mUSD, mikä tarkoittaa osakekohtaista hintaa $0,66. Käteistä yhtiöllä on kassassa osaketta kohden vain noin 0,04 USD, eli yhteensä noin 2 mUSD. Velkaa ei ole ollenkaan. Usein mitattava cash burn rate on myös lähes nolla, sillä yhtiön hyvin kevyt henkilöstörakenne sekä runsaat kumppanuudet ovat painaneet sen matalaksi. Taloudellinen turva on siis kohtuu hyvä.

Viitaten edellä hieman aukaistuun Forfivoon ja VersaFilm-risatriptaaniin haarukoin kassavirtadiskonttaamalla IGXT:n hinnan niiden perusteella vähintään 1 USD tasolle viiden vuoden sijoitushorisontilla. Jätän poissa spekuloinnin erektiohäiriö- sekä unilääkkeellä, sillä niiden mukaantulo ei ole tämän eikä ensi vuoden asia. Spekuloin siis lääkkeillä, joista minulla on jotain varmempaa tietoa ja joiden myyntistrategiasta yhtiö on kertonut jo jotain. Lisäksi muiden tuotteiden eteneneminen ja yhteistyösopimukset jätän huomioimatta, vaikka ne vaikuttavatkin yhtiön todelliseen arvoon.

7 kommenttia:

 1. Onko Forfivo XL:n myynnin kehittyvän noin hyvin ilman minkäänlaista rahallista lisäpanostusta? Hoitaako Edgemont Pharmaceuticals tuotteen kaiken markkinoinnin? En ymmärrä kovinkaan paljon lääketeollisuudesta, mutta käsittääkseni pelkällä hyvällä tuotteella ei välttämättä saada minkäänlaista myyntiä aikaiseksi vaan pitää tosissaan panostaa markkinointiin ja lobbaukseen. ITLX:n ja Edgemont Pharmaceuticalsin muskelit näyttävät aika köykäiseltä siihen? Vai onko markkina tosiaan niin vähän kilpailtu, pieni ja tuote niin hyvä että kovaa panostusta ei tarvita?

  Kassassa on rahaa käsittääkseni tällä burn ratella vuodeksi rahaa. Pidätkö todennäköiseltä, että sijoittajilta haetaan lisärahoitusta? Se toki edellyttäisi sitä että burn raten tulisi kasvaa ja/tai yhtiön ennusteet eivät pidä paikkaansa.

  Uskon sinun ymmärtävän paremmin näitä asioita kuin minä, joten pitävätkö sinun mielestäsi ennusteet paikkaansa ilman lisäpanostuksia myyntiin? Jos pitävät niin tämähän on selvä screaming buy :)

  VastaaPoista
 2. Olen tuumaillut kysymyksiäsi ja vastaukseksi voisi tehdä melkein oman blogimerkinnän.

  Onko Forfivo XL:n myynnin kehittyvän noin hyvin ilman minkäänlaista rahallista lisäpanostusta? Hoitaako Edgemont Pharmaceuticals tuotteen kaiken markkinoinnin?

  Lääkettä myydään Edgemontin lääkkeenä, joten yhtiö hoitaa markkinoinninkin, tai sen ulkoistamisen siis. Yhtiöiden presentaatioissahan on usein optimistinen skenaario myynnin etenemisestä, varsinkin kun uutta lääkettä tuodaan kaupaksi. Tässä asiassa turvautuisin ns. "peräpeilianalyysiin" eli kvartaaliraporttien tarkasteluun, joissa myynti on ilmoitettu tarkkaan. Lääkkeellä on jo oma nimikkosivu: http://www.forfivoxl.com/ mutta sehän ei takaa vielä ihan mitään. Lääke on saanut kuitenkin myönteistä julkisuutta puolueettomastikin
  http://www.medscape.com/viewarticle/772380
  http://www.prnewswire.com/news-releases/new-higher-dose-bupropion-extended-release-tablets-now-available-173272831.html

  ITLX:n ja Edgemont Pharmaceuticalsin muskelit näyttävät aika köykäiseltä siihen? Vai onko markkina tosiaan niin vähän kilpailtu, pieni ja tuote niin hyvä että kovaa panostusta ei tarvita?

  Markkina on sikäli vähän kilpailtu, että vastaavaa IntelGenxin "lääkepohjaa" ei muilla ole. Panostusta markkinointiin tarvitaan, mutta kapean potilasmateriaalin lääke (kuten tämä Forfivo XL on) ei vaadi niin massiivisia mainoskampanjoita kuin esim. "koko populaatiolle" syötettävät kolesterolilääkkeet.

  Pidätkö todennäköiseltä, että sijoittajilta haetaan lisärahoitusta?

  Asia on hiinä ja hiinä, hilkulla. Periaatteessa myyntirojaltit Forfivosta pitävät sinänsä kevyen perustoiminnan käynnissä, mutta takeltelun varaa ei kyllä ole. Osakeanti on jo kerran pidetty v. 2011 joten rahan pyytäminen siltä suunnalta ei ole uutta. Cash & Equivalents on noin 2 mUSD Q1:llä ja burn rate keskiarvona noin -0,8 mUSD/kvartaali joten kiirehän se tulee. Mikäli Forfivosta projisoidut tulot n. 2 mUSD pitävät paikkansa, niin kassa kestää ja yhtiö selviää. Tähän kysymykseen vastataan vain yksinkertaisella Putkosen laskuopilla, tästä on lääketiede kaukana. Eyes on Q-reports.

  Keihäänkärki on tulossa buprenorfiini/naloksoni-filmistä, joka on tarkoitettu huumevieroituslääkkeeksi. Subutex lienee aihealueelta lukijoille tutuin lääke. Aegis Capital Corp. on analyytikkotalo, mikä seuraa IntelGenxiä. He ovat laskeneet IGXT:n olevan 3,00 USD lappu 18 kuukauden sisällä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta. Toimeksiantoni jonka en tiennyt olevan voimassa enää (ei näkynyt nn toimeksiannoissa) toteutui s-1 dipissä. Pelkään pahoin että Q2 raportti tuottaa pettymyksen Fortivon myynnin osalta. Q1 sanottiin että kuluvan kvartaalin myynti ei ole sujunut odotuksien mukaan. Myyn jos Fortivo on pettänyt ja ehdin ennen suurempaa dippiä.
  Buprenorfiini/naloksoni-filmissä nään haasteena Orexon samankaltaisen(?) filmin jonka myynti aloitetaan jo syyskuussa.

  VastaaPoista
 4. Orexo mainostaa itse näin:

  "Compared with other buprenorphine/naloxone treatments, Zubsolv has higher bioavailability, faster dissolve time, and smaller tablet size with a new menthol taste. "

  Kyseessä on siis kielen alle laitettava pieni liukeneva tabletti eli resoribletti. IGXT:n filmi asetetaan poskeen ja se liukenee sekunneissa eli farmaseuttinen pieni etulyöntiasema tässä IntelGenxille on. Mentholin makua ei taida silti olla :) Joka tapauksessa kilpailua riittää, ja kasvu tulee olemaan osittain epäorgaanista, toisten markkinaosuuksien syömistä. Täytyy silti muistaa että tällä vieroituslääkityskentällä on aivan valtava orgaaninenkin kasvu, sillä lääkenarkkareiden määrä on räjähtämässä käsiin.

  VastaaPoista
 5. Q2 http://us5.campaign-archive2.com/?u=c0021d1256dfd3f166f42e852&id=e5a20ee18a

  Forfivon myynti ei ole lähtenyt nousuun. Milestonemaksut kuitenki nostivat tuloksen plussan puolelle. Näillä näkymin yhtiö ei tarvitsisi lisärahoitusta nykyisellä burnratella(?). Forfivon myynti huolestuttaa. Yhtiön ennusteisiin ei ole oikein luottamista tämän perusteella. Taidan kuitenkin vielä holdata. Jos Q3 ei tule milestoneja ja forfivon myynti ei ole lähtenyt vieläkään käyntiin täytyy tilannetta arvioida uudestaan. Mitä mieltä te olette Forfivon myynnistä?

  VastaaPoista
 6. http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1098880/000106299313003844/form10q.htm

  "we recognized approximately $91 thousand of royalty income earned from the sale of Forfivo XL™. The royalties relate to sales of Forfivo XL™ by Edgemont during the first six months post product launch."
  "Sales levels achieved for Forfivo XL™, and related royalty income, have been lower than anticipated in the first six months of 2013. Management is actively taking steps to accelerate sales growth of Forfivo XL™."
  Ei taida "ihan" päästä tohon 2MUSD tuloihin Forfivosta tänä vuonna. Toki kertaluonteiset maksut auttaa. Kassan pitäisi riittää nykyisellä ja jopa hieman korkeammalla burn ratella Versafilmin launchiin. Yhtiön omat ennusteet myynnistä eivät välttämättä senkään kohdalla osu lähellekään kohdalleen. Vaikea tilanne sijoittajalle tällä hetkellä.
  (Olen sama henkilö kuin edellisen viestin kirjoittaja)

  VastaaPoista
 7. Yhtiö on todennäköisesti sortunut liian optimistisiin, joten pakko alkaa itselläkin luoda turvamarginaalia näiden skenaarioidenkin kohdalle. 1mUSD tulot olisivat kova juttu jo, vaikka bupropioni vanhahkona molekyylinä ei ole lääkäreille mikään uusi tuttavuus. IGXTn tehtävänä olisi saada myytyä vanhaa molekyyliä uudella vahvuudella ja lääkealustalla. Ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä.

  Kassa vaikuttaa riittävän sittenkin, mut veitsenterällä ollaan kuten aiemmin sanoinkin. Forfivo toimii parhaimmillaan siltana migreenifilmille. Q3 raportin jälkeen lisää johtopäätöksiä, sillä silloin Forfivon myynnin olisi parempi olla hyvällä kasvu-uralla. "Management team is actively taking steps to accelerate sales growth"...H2:lla vaaditaan jo tekoja ja näyttöjä.

  VastaaPoista