sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Berkshire Hathawayko ripulipotilas pahimmasta päästä?



Piensijoittajatkin ymmärtävät, että pörssiyhtiöistä ja niiden tilinpäätöksistä on saatavilla runsaasti dataa, jolla voi arvottaa yhtiötä. Yhdistelemällä näitä tunnuslukuja sun muita kasvua ja arvostusta kuvaavia fundamentteja saadaan validimpaa vertailupohjaa, kuin käytettäessä vain yhtä tunnuslukua pörssihinnan lisäksi.

Tein itselleni listan, jolla verrata osakkeen kurssia useasta fundamentista koottuihin pisteisiin. Lista löytyy yläpalkista oikeasta reunasta nimellä "Eristyspotilaita". Voit ehdottaa listalle parannuksia, lisäyksiä tai jopa korjauksia mahdollisin virheisiin. Saatan lisätä vielä Piotroskin F-Scoren pisteytettäväksi kapitteliksi. 

Pari pienempää firmaa listalle saattaa tulla jo lähiaikoina, sillä tällä hetkellä listallani olevat yhtiöt ovat analysoitu läpikotaisin, jolloin hinnoitteluvirheitä ei ole. Tai ainakaan ne eivät ole kovin räikeitä. Voit olla kuitenkin varma, että eristyksessä olevat potilaat lääkäri tulee hoitamaan erityisellä huolella. Sitä paitsi tehostettu hoito on huomattavasti kalliimpaa, ja raha on aikaa.

2 kommenttia:

  1. Berkshiren ongelma on tällä hetkellä sen absoluuttinen koko mikä vaikeuttaa huomattavasti hyvin sijoituskohteiden löytämistä, sillä muutaman miljardin yritysosto ei vielä hirveästi vaikuta tulokseen. Lisäksi täytyy ottaa huomioon se, että vuonna 2007 osakkeet olivat hyvin korkealla, joten viiden vuoden tuloskasvu Berkshirellä on senkin takia hyvin matala.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, pitää paikkansa. Juuri tuon takia esim. 5v. EBIT% voi olla ongelmallinen. Miksei vaikka seitsemän vuotta? Tai kymmenen, niin yksittäisen kriisin tai häiriön vaikutus laimentuisi. Otin 5 vuotta rajaksi sen takia, koska sen saa Reutersin tietokannasta valmiiksi laskettuna.

    Berkshirestä. Juuri tuo yksittäisten fundamenttien nosto onkin ongelma: BrkB:llä on surkea 5v. EPS kasvu, mutta megasuuri EPS. Varsinkin verrattuna listan muihin yhtiöihin. Onkin osin turhaa verrata täysin eri toimialojen firmojen EPS, tai muita tunnuslukuja, miettimättä itse kokonaisuutta. Uskon silti noin monen tunnusluvun yhdistämisen tuovan johdonmukaisuutta vertailuunkin.

    Kiitos kommentista!

    VastaaPoista