torstai 18. heinäkuuta 2013

Skreenaus -liian helppoa ollakseen totta?






Sijoitusmaailmassa on mahdollisuus pysyviin ylituottoihin monilla eri keinoilla. Eräänä tapana voidaan pitää osakkeiden seulomista tunnuslukujen avulla tunteettoman toistettavasti. Kvantitatiivinen skreenausmalli mahdollisine ostosignaaleineen (esim. B/P yli 1,2 tai omien osakkeiden takaisinostot käynnistyneet) voi toimia pätevänä osana sijoitustoimintaa. Muutamien lainalaisuuksien tajuamisen jälkeen piensijoittajan säännöt tähän isojen poikien peliin alkavat hahmottua ja alan pikku hiljaa pehmetä ajatukselle, jossa salkustani merkittävä osa, ydin, muodostuisi jolle kulle toiselle salkunhoitajalle uskotusta tai kvanttimallille annetusta siivusta. Tämä "ulkoistaminen" jättäisi laadullisen analyysin erheet noteeraamatta.


Netistä löytyvä stockrover.com -sivusto on ollut itselleni erinomaisen mukava tuttavuus. Osakkeiden penkojat tietävät Googlen ja finviz.comin skreenaustyökalut, mutta teille kehtaan suositella ilmaista, kirjautumisen takaa aukeavaa uudehkoa sivustoa. Tämä työkalu on yllättävän monipuolinen ja sen ansiosta se peseekin muut ilmaiset kokeilemani skreenerit.

Suoritetaan pieni skreenaus US-markkinoilta. Nyt otan yksinkertaisen näkemyksen, jolla mutuni pohjalta voi saada ylituottoa; etsitään markkina-arvoltaan pieniä yhtiöitä, joiden ostohetki teknisellä mittarilla sattuu olemaan syystä tai toisesta teknisesti otollinen. Pienet firmat tarjoavat monesta syystä mahdollisuuden jopa konstanttiin ylituottoon. Kirjautumisen jälkeen aukeaa allaolevan kuvankaappauksen kaltainen näkymä. 

1. Valitaan vasemmalta nuolen osoittamasta valikosta I would like to Screen for Stocks


2. Seuraavaksi ohjelma kysyy millä tavalla haluat alkaa osakkeita kartoittaa. Valitaan nyt esimerkiksi Momentum, sillä se on kiistatta eräs keskeisimpiä tekijöitä hyvän ja huonon sijoituksen välillä. Oikeassa reunassa aukeavaa ikkunaa on kuvaus momentumista ja sen alla muokattavissa olevat kriteerit. Alempi nuoli osoittaa Modify-näppäimeen, ja vieressä olisi kyseisellä kriteereillä suoritettava Run-näppäin. 



3. Avataan kansio Profile, josta avautuu paljon lisättäviä kriteereitä. Lisätään vielä valmiiksi tarjotun seitsemän RSI-kriteerin lisäksi Market Cap, sillä tiedättehän mieltymykseni pieniin yhtiöihin. Mcap saa olla nyt välillä 50-500 mUSD.  Kriteereitä on nyt yhteensä kahdeksan, mitkä seulovat 22/7703 yhtiötä Pohjois-Amerikan pörsseistä osakekoriini. Kuvan alareunassa näkyy 51/7703 sillä ohjelma ei vielä karsinut juuri lisättyä kriteeriä. Klikkaa Ok. 


 

4. Kyseisillä tunteettomilla, kvantitatiivisilla kriteereillä olisin valikoinut salkkuuni seuraavat osakkeet. Ja mitämitä, Return (YTD) perusteella olisin sattunut saamaan 84,8% tuoton! Tämä todella pistää miettimään, kun omilla hämmennyksillä keitetty soppa salkussani paloi pohjaan.






 
Stockroverilla pystyy backtestaamaan sekä portfolion toimivuutta että yksittäisen osakkeen performanssiamaksimissaan 5 vuotta taaksepäin, mutta en jostain syystä onnistunut yhdistämään ylläolevaa osakekokoelmaa backtestaukseen. Ottakaa huomioon myös, että jokin strategia toimii joskus ja joku ei juuri koskaan. Näillä saatesanoilla irtisanoudun kaikista muiden tekemistä skreenauksista ja niiden toteutuksista. 

Ylempi nuoli osoittaa palkin, jonka kautta fundamenttejä ym. voi vaihdella mieluisekseen. Minä pidän tätä työkalua erinomaisena ottaen huomioon, että se on ilmainen. 


2 kommenttia:

  1. Kannattaa pitää kirkkaana mielessä, että tiettyjen valintakriteerien toimiminen jonain ajanjaksona ei todellakaan tarkoita, että niillä saavutettaisiin ylituottoja tulevaisuudessa. Lisäksi erityisen varovainen kannattaa olla momentumin kanssa, sillä luonnollisesti hyvin juuri tuottaneet osakkeet saavat viimeaikaisen tuoton näyttämään erittäin hyvältä, mutta tämä ei välttämättä takaa tulevien tuottojen tasoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, historiallinen tuotto ei todellakaan ole tae tulevista. Senhän me kaikki pidämme kirkkaana mielessä. Eikä arvosijoittaminen toimi aina, eikä Piotroski F-score, eikä negatiivinen EV. Ehkä siinä syy niiden avulla saatavaan ylituottoon pitemmällä jänteellä?

      Jos momentum-kriteerinä käyttää RSI:tä niin joukkoon valikoituu ylimyytyjä tilanteita eli osakkeita surkealla kurssikehityksellä. Niin kuin varmasti sen tiesitkin. Ja kvantitatiivinen seulontaan ei poissulje kvalitatiivista tutustumista yhtiöön, sekin pitää muistaa.

      Poista