keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Tiny Titans -pikkuosakkeiden ylituottoa

Edellisessä kirjoituksessa päästin ilmoille ajatukseni, että sijoitusstrategiani tulee ennen pitkää muuttumaan. Sitä muutosta odotellessa on kuitenkin hyvä sivistää itseään akateemisella tiedolla ja yrittää ymmärtää myös käytännön finanssielämää. Olen useampaan kertaan todennut, etten usko koko ajan tehokkaisiin markkinoihin. Niinpä talousalan ulkopuolisena ihmisenä rohkenenkin tehdä törkeitä ja suoraviivaisia oletuksia, että näitä osittain tehottomien markkinoiden luomia anomalioita kannattaa pyrkiä hyödyntämään. En toki ymmärrä montaa muutakaan asiaa taloustieteestä, mutta rahojani aion sijoittaa osakkeisiin tulevaisuudessakin. On tehtävä päätöksiä.





lähde: seekingalpha.com
James O'Shaughnessy kirjoitti vuonna 2006 kirjan "Predicting The Markets of Tomorrow: A Contarian Investment Strategy for Next Twenty Years",  jossa hän seikkaperäisesti osoittaa pienen markkina-arvon yritysten olevan kykeneviä tuomaan ylituottoa sijoittajalle. Hän kehitteli strategian, jonka perusidea on hyötyä osakemarkkinan trendeistä ja se on kriteereiltään hyvin yksinkertainen: osta osakkeita, joiden markkina-arvo on pieni tai pienehkö ja tilaisuus ostoon on hyvä. Tämä jälkimmäinen komponentti, momentum, on teknisenä indikaattorina varsinkin arvosijoittajalle kova pala purtavaksi, sillä sehän eroaa selkeästi fundamenttiperusteisesta seulonnasta! Toisaalta tämä avaa ainakin itselleni hyvin mielenkiintoisia näkymiä, sillä teknisen analyysin työkaluja kannattaa tämän perusteella käyttää ja niitä yrittää ymmärtää.


O'Shaughnessy tulee kirjassaan siihen päätelmään, että osakemarkkinoilla on tapana liikkua trendeissä noin kahdenkymmenen vuoden syklin mukaan. Tämän mallin mukaan uusi kaksikymmenvuotinen trendi alkoi vuoden 2000 alkupuolella, ja tämän aikana hänen mielestään on mahdollista saada ylituottoa erityisesti small ja mid cap -osakkeilla sekä large cap -luokan arvo-osakkeilla. Toisin sanoen kyseisillä kriteereillä pyrit ostamaan aliarvostuksia oikeaan aikaan!


Kriteerit ovat hyvin hyvin yksinkertaiset! Markkina-arvo valitaan väliltä 25-250 mUSD ja P/S -arvot alle yhden. Salkku siis täyttyy micro ja small cap -yhtiöistä, mikä muuten pienentää itsenäisenä tekijänä korrelaatiota markkinatuottoon. Tämän jälkeen valitaan vuoden ajalta sopivin (paras) hetki ostaa seuloutuneita osakkeita käyttäen RSI-indikaattoria, joka siis on suhteellinen voimaindeksi. Osakekoriin valitaan 25 parasta yhtiötä ja niitä pidetään vuoden ajan salkussa, jonka jälkeen on vuorossa kriteerien tarkistus ja salkun päivitys.


 Data Requirement
 Operator
 Parameter
 Market Capitalization
 >=
 US $25 million
 Market Capitalization
 <=
 US $250 million
 Price/Sales Ratio
 <=
 1.0
 1 Year Relative Strength
 Maximum

 Exchange
 Not Equal
 Over the counter



                                      (lähde: http://www.stockscreening101.com/tiny-titans.html)


Tiukka strategian noudattaminen tarkoittaa hurjaa salkun arvon liikkumista käytännössä, minkä voi hyvin ymmärtää jo pelkällä arvo-osakkeiden valikoitumisella portfolioon, mutta erityisesti sillä, että kyseessä on yleensä rankasti aliseurattuja ja -analysoituja pieniä firmoja. Viimeisimmän karhumarkkinan aikana osakekorin arvo tuli alas -67,3%  ja meneillään olevan härkämarkkinan aikana arvo on noussut +159,8%. Tämänkaltainen arvonheilunta johtaa siihen, että heikkohermoisimmat eivät lähde sijoittamaan strategian mukaan. Lisäksi osa mukaan lähteneistä karisee matkan aikana juuri tuon takia; osa sijoittajista ei rohkene jatkaa sijoittamista, kun salkku rommaa kunnolla. Juuri tämän takia osa anomalioista säilyy pitemmän aikaa, ja ylituottoa on mahdollista saada.




HISTORIALLISTA DATAA ANOMALIAN TOIMIVUUDESTA


Lienee sanomattakin selvää, että olemassa oleva anomalia häviää, kunhan riittävän moni sijoittaja alkaa noudattaa sitä; anomalia tasoittuu keskiarvon alle ja sijoittajan saama osaketuotto ei enää ole markkinatuottoa kummempi. Tämä strategia on tuottanut viime vuosina +19% per annum, joka on erittäin miellyttävä tuotto (lähes kaikille sijoittajille :D )


American Association of Individual Investors on ylläpitänyt seurantaa kyseisen herran luomasta strategiasta, ja arvaattekin onko strategia onnistunut lyömään pitkäaikaisen ja keskimääräisen markkinatuoton?! Strategian tuotto aikavälillä 1998-2012 on ollut USA:n markkinoilla +24,0% p.a. kun samaan aikaan S&P 500 -indeksi on tuottanut +2,6% p.a. Parempi verrokki, S&P 600 Small Cap -indeksi on tuottanut vuositasolla +6,6%, joten ylituotto saman kokoluokan yrityksiin on ilmeinen.

Ylituotto on selkeä. Huomaa Tiny Titans -strategian hurja volatiliteetti sekä ylös, mutta myös alaspäin. (lähde: www.greeninvestment.com)



Toisena mielenkiintoisena kapittelinaan O'Shaughnessy väittää kirjassaan, että sijoittajat voivat ennustaa minne suuntaan markkinat ovat menossa yksinkertaisesti vain katsomalla pitkäaikaisia historiallisia trendejä, sillä vaikka historiallinen tuotto ei tunnetusti ole tae tulevasta tuotosta, niin laajaa kuvaa se ei muuta miksikään. Trendi jatkuu yleensä vähintään vuosia, vaikka päivittäinen markkinakohina ja kurssien heilunta kertookin jostain ihan muusta. Tämä luo mahdollisuuden kirjan nimen mukaiselle kontraamiselle eli vastavirtasijoittamiselle. Kontraaminen on tutkitusti erittäin tuottoisia sijoitusstrategia, mutta sen orjallinen noudattaminen vaatii sijoittajalta erittäin vahvoja hermoja sekä riittävän suurta käteispositiota osto-ohjelman toteuttamiseen; on psykologisesti haastavaa ostaa laskevaan kurssiin.


Kyseisessä strategiassa yhdistyy monta itselleni mieleistä tekijää:


  • pienen markkina-arvon yhtiöt
  • selkeä strategia
  • backtestatusti saadut ylituotot





9 kommenttia:

  1. Tässä vielä lisätietoa kiinnostuneille Tiny Titansin toimivuudesta Euroopassa ja Helsingin pörssissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Oletkin tehnyt perusteellisempaa työtä. Olisikohan OMXH kokoisella markkinalla edelleen sama tulos..?

      Google Financen skreeneri on yllättävän kätevä!

      Poista
    2. Ei tietoa miten TT on tuottanut Helsingissä parina viime vuonna. Sivukaneettina kuitenkin todettava, että Helsingin pörssi on aivan liian pieni tällaiselle strategialle. TT:n max drawdown on sellaista luokkaa, että kyyti on turhan hurjaa monelle sijoittajalle vaikka käytetty markkinaskooppi olisikin laajempi.

      Poista
  2. Mielenkiintoista, että molemmat päädyittä kirjoittamaan samasta strategiasta. Kyseessä täytyy olla siten selvästi tunnettu anomalia. Kiitokset huomiosta Google screeniristä, itse en huommannut aikanaan KTR:n asiasta kirjoittaessa sitä käyttää. Heti löytyi milenkiintoni herättäviä yrityksiä. Kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin itse strategian pariin AAII-sivuston kautta, sillä strategiaan kuuluu oleellisena osana pienet yhtiöt joista olen kirjoitellut. Katsokaas muutenkin AAII-sivustolle menevän linkin takaa tietoja. Siellä on paljon muitakin strategioita ja dataa niistä!

      Pienyhtiöanomalia on kyllä hyvin tunnettu ja ollut sijoittajien tiedossa kohta jo vuosikymmeniä. Ei tämä O'Shaughnessyn kirjan tulos ole siis kovin tuntematon, joskaan ei taida olla kovin käytettykään.

      Ajattelin tehdä oman blogimerkinnän tästä Googlella tapahtuvasta skreenauksesta. Yllättävän kätevä.

      Poista
    2. Tähän täytyy lisäksi mainita, että alunperin eka kerran luin aiheesta joskus 2010 KTR:n blogista, mutta silloin se hukkui itselläni kaikkeen tähän muuhun oppimiseen ja termien opetteluun.

      Googlettamalla löytyy paljon tietoa tästäkin strategiasta. Niin kuin moni muukin asia, niin myös tästä löytyy suurin osa tiedosta englanniksi ja jenkkisijoittajille suunnattuna. Sama koskee myös lähes kaikkia skreenauspalveluita ja ilmaisia backtestaustyökaluja; USAn markkinoille on paljon ilmaista tavaraa.

      Poista
  3. Jostain syystä uusin päivitys "Ajoita toimeksiantosi -RSI" ei näy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vedin sen vielä takaisin, koska halusin lisätä siihen vielä erään tutkimuksen tueksi. Tälle iltaa se on valmis ja näkyvissä. Miksihän se päivitys näkyy edelleen, vaikka se ei julkinen olekaan..?

      Poista